Německý ústavní soud: Prezident může označit neonacisty za šílence

Berlín – Německý prezident Joachim Gauck neporušil ústavu, když stoupence krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD) loni označil za šílence. Rozhodl o tom dnes německý ústavní soud, na který se loni NPD obrátila s žalobou na hlavu státu.

Gauck loni koncem srpna, krátce před volbami do Spolkového sněmu, označil za „šílence“ účastníky demonstrací, jež iniciovala NPD na protest proti nové ubytovně pro azylanty ve východoberlínské čtvrti Hellersdorf. „Potřebujeme občany, kteří půjdou do ulic a tyto šílence vykážou tam, kam patří,“ prohlásil tehdy Gauck před berlínskými školáky.

Němečtí pravičáci se obrátili na ústavní soud, aby hlavě státu napříště takové údajně urážlivé výroky zakázal. Spor ale NPD prohrála. Podle soudu Gauck svým výrokem neporušil zásadu nestrannosti, držel se „své reprezentační a integrační funkce“ a nepřekročil své kompetence.

Německý ústavní soud smetl žalobu NPD na Gaucka (zdroj: ČT24)

Označení „šílenci“ lze sice samo o sobě vnímat jako urážející, ale v tomto konkrétním případě se prezident obracel proti „pravicově radikálním a xenofobním přesvědčením“ a vyzýval k tomu, aby se jejich prosazování bránilo demokratickými prostředky, zdůvodnil soud v Karlsruhe.

Gauck výrok soudu uvítal. „Spolkový prezident je vděčný za objasnění ze strany spolkového ústavního soudu,“ konstatoval dnes v Karlsruhe státní tajemník David Gill po telefonátu s Gauckem. Naopak NPD rozhodnutí ústavního soudu označila za „groteskní“. Soud prý povoluje prezidentovi, aby kastoval občany.

Německá kontrarozvědka označuje NPD za rasistickou, antisemitskou a revizionistickou stranu, která usiluje o likvidaci demokratického zřízení. Spolkové země loni zahájily iniciativu usilující o soudní zákaz NPD, o což se už v minulosti neúspěšně pokoušela německá vláda.

NPD nikdy nezískala křeslo ve Spolkovém sněmu, ale má své zástupce v zemských sněmech Meklenburska – Předního Pomořanska a Saska. Strana si čerstvě připsala historický úspěch: první křeslo v Evropském parlamentu. Šéf NPD Udo Pastörs je přesvědčený popírač holocaustu a v minulosti byl usvědčen z podněcování nenávisti, když Německo označil za židovskou republiku a německé občany tureckého původu za „spermatická děla“.

Z azylového domu na východní periferii Berlína, kvůli němuž spor propukl, museli jeho obyvatelé naposledy před třemi měsíci prchat před lahvemi, které na ně házeli neonacisté. Podobných útoků vláda od začátku roku eviduje třicet a za většinou z nich stojí právě NPD.

Podle expertů ale Německo k pravicovému extremismu rozhodně nesměřuje. NPD v evropských volbách uspěla jen díky stejnému tribunálu, který dnes smetl její žalobu – ústavní soud totiž zrušil pro evropské volby tříprocentní hranici. Pro zisk mandátu tak stačilo pouhé procento hlasů. „NPD je v krizi, politické i finanční. Poslední volební výsledky byly velmi špatné,“ říká expert na extremismus Ralf Melzer. Strana kvůli nedostatku peněz propouští personál a soudní bitva s prezidentem znamená jen jednu z řady porážek německých neonacistů.

NPD
Zdroj: ČT24