Humanitární pomoc z Moskvy se na Krymu většinou rozkradla

Kyjev/Moskva - Většina humanitární pomoci, kterou anektovanému poloostrovu Krym poskytly ruské regiony, se rozkradla. Kvůli skandálu už nabídl demisi krymský ministr zdravotnictví a předseda krymské regionální vlády Sergej Aksjonov slíbil, že viníci nevyváznou bez trestu.

„Bohužel, ukázalo se, že větší díl humanitární pomoci byl rozkraden,“ řekl Aksjonov na zasedání vlády s tím, že rozkradená pomoc se rozprodávala na tržištích. „Chci říci těm soudruhům, kteří vztáhli ruku na náklady humanitární pomoci v období, kdy bylo republice těžko, že všichni půjdou k soudu. Odpovědní činitelé přijdou o místo,“ prohlásil.

Krymu, který po vypuknutí ukrajinské krize zabralo v březnu Rusko, poskytla humanitární pomoc dvacítka ruských regionů. Hlavně šlo o léky, potraviny, palivo a techniku. Do konce dubna se na poloostrov přepravilo na 1 800 tun pomoci, distribuovala se však bez jakékoliv kontroly.

Rusové v řadě míst také přispěli do peněžních sbírek na pomoc Krymu. Celková suma není známa, ale jednotlivé částky sahaly od sedmi milionů rublů (asi čtyři miliony korun) nasbíraných v Astrachaňské oblasti až po 150 milionů (téměř 90 milionů Kč) v Belgorodské oblasti.