Nebyl čas se ptát, vysvětlil Hagel výměnu Bergdahla za členy Talibanu

Washington – Ministr obrany Spojených států Chuck Hagel před sněmovním výborem pro ozbrojené síly hájil nedávnou výměnu zajatého amerického vojáka Boweho Bergdahla za pětici vězněných členů Talibanu. Hagel řekl, že pro prezidenta Baracka Obamu to byla obtížná volba. Dodal, že Katar, kde jsou nyní Talibanci internováni, přijal bezpečnostní opatření, která mají minimalizovat případnou bezpečnostní hrozbu, kterou pro americké občany propuštění radikálové představují.

Část amerických zákonodárců výměnu kritizovala, především pak republikáni, kteří žádají, aby Kongres okolnosti Bergdahlova osvobození prošetřil. Kritizují především fakt, že Obama s nimi dohodu s Talibanem nekonzultoval ve lhůtě 30 dní před jejím uskutečněním. Obama to již dříve zdůvodnil tím, že vojákovi šlo o život, proto bylo nutné reagovat ihned.

Obdobný názor jako Obama dnes zastával i Hagel. Ten řekl, že katarští představitelé, kteří ve vyjednávání USA zastupovali, hovořili o tom, že „čas není na naší straně“ a že únik informací by mohl celou výměnu překazit. 

Obamova administrativa dořešila Bergdahlovu výměnu pouhý den před jejím uskutečněním a američtí představitelé se dozvěděli místo schůzky s Talibanem až hodinu před jejím konáním. 

Hagel připustil, že propuštění radikálové jsou sice „nepřátelští bojovníci“, ale dodal, že se na žádném útoku proti USA nepodíleli.

Bergdahl podle ministra nebyl rukojmím, ale vojákem, kterého zadržovaly nepřátelské síly účastnící se ozbrojeného konfliktu proti USA. Také řekl, že armáda prověří okolnosti Bergdahlova zajetí. Spekuluje se totiž o tom, že voják svévolně opustil své služební stanoviště a teprve poté se ho Taliban zmocnil. Při pátrání po něm údajně zemřelo šest dalších amerických vojáků.

Voják se nyní zotavuje v Německu a zatím není psychicky připraven na návrat do USA a setkání s rodinou.

Vydáno pod