Exprezident Mušaraf dostal povolení opustit Pákistán

Karáčí (Pákistán) - Bývalý pákistánský prezident Parvíz Mušaraf dostal od místního soudu povolení opustit zemi, a to navzdory několika soudním procesům, v nichž se zodpovídá mimo jiné i z velezrady.

Podle obhájce Farúka Nasíma soud nařídil, aby bylo Mušarafovo jméno odebráno ze seznamu osob, kterým není povoleno opustit Pákistán. Nařízení má být vykonáno do dvou týdnů. Během této doby má pákistánská vláda možnost se proti rozhodnutí soudu odvolat.

Mušaraf, který se dostal k moci při vojenském převratu v roce 1999 a poté zemi vládl do roku 2008, je v Pákistánu zadržován v domácím vězení od loňského roku. Tehdy se z dobrovolného exilu vrátil do vlasti, aby kandidoval ve volbách. Místo toho byl ale zatčen.

Obviněn byl mimo jiné v souvislosti s kroky, které jako hlava státu podnikl v roce 2007, kdy pozastavil platnost ústavy a zavedl výjimečný stav. Jeho cílem bylo posílit vlastní pravomoci. Zmíněná opatření se ale obrátila proti Mušarafovi, který nakonec po rozsáhlých protestech na prezidentskou funkci rezignoval.