Peruánci pěstují méně koky, přecházejí na kávu

Lima – Produkce koky v Peru se loni snížila o 17,5 procenta. Uvádí to výroční zpráva OSN. Je to první pokles produkce v této jihoamerické zemi za posledních sedm let. Přesto se Peru řadí mezi světovou špičku – koka pokrývá zhruba padesát tisíc hektarů tamních polí. Místní úřady přesvědčují zemědělce, aby místo koky pěstovali například kávu nebo kakaovníky, a nabízí jim za to různé výhody. "Nechceme, aby drogové kartely ovládly naše instituce jako v okolních zemích," uvedl Alberto Otarola, prezident peruánské protidrogové komise.

Dříve se kokain používal jako přírodní anestetikum. Teď je ale známý především jako droga movitých. Kokain dokáže u lidí zvednout sebevědomí a navodit krátkodobou euforii. Do Evropy se mimo jiné pašuje i z Peru. Tamní produkce koky, ze které se droga vyrábí, ale oproti loňsku výrazně klesla. „Zatímco v roce 2012 jsme zaznamenali 60 400 hektarů půdy s rostlinami koky, v roce 2013 už to bylo 'pouhých' padesát tisíc hektarů,“ uvedl Flavio Mirella, zástupce úřadu OSN pro drogy a zločin. 

Podle výroční zprávy OSN jde tak o první pokles polí s kokou v zemi za posledních sedm let. Dosud její produkce v Peru naopak neustále rostla. „V porovnání s předchozím rokem se pole podařilo zredukovat o 17,5 procenta. Pro lepší představu – jde o rozlohu zhruba 10 600 fotbalových hřišť,“ dodal Mirella. 

Devadesát procent peruánské koky se pěstuje na třech hlavních lokalitách – u řeky Ene, Apurimak a Mantaro. Většinu polí v těchto oblastech mají pod kontrolou drogové kartely. „Vedeme s nimi neustálý boj a snažíme se jejich moc držet pod kontrolou. Nechceme, aby kartely ovládly naše instituce jako v okolních zemích,“ uvedl Alberto Otarola, prezident peruánské protidrogové komise. 

Produkce koky v Peru klesá (zdroj: ČT24)

Úřady také přesvědčují místní, aby místo koky pěstovali například kávu nebo kakaovníky. Nabízí jim za to různé výhody. A podle statistik to vypadá, že alespoň někteří farmáři výzvy vyslyšeli. Otázkou zůstává, zdali se boj s kokou daří i okolním latinskoamerickým státům, například Mexiku nebo Kolumbii. O tom by OSN mělo mít jasno v řádu týdnů.