Zraněného jeskyňáře prohlédli dva lékaři, teď ho čeká náročná cesta

Mnichov – Dvaapadesátiletý zraněný speleolog Johann Westhauser, který v neděli uvízl v nejhlubší jeskyni Německa v bavorských Alpách, je schopen transportu. Uvedli to dva lékaři, kterým se podařilo k jeskyňáři dostat. Pacient prý vnímá, je stabilní a je schopný se s pomocí postavit a udělat pár kroků. Stále ale není jasné, kdy složitá operace jeho vyproštění začne a jak dlouho potrvá.

Ke zraněnému jeskyňáři už se dostali dva lékaři (zdroj: ČT24)

Zkušený speleolog se vydal do nejhlubšího a nejdelšího jeskynního systému v Německu Riesending-Schachthöhle v neděli se dvěma společníky. V hloubce kolem 950 metrů výpravu zaskočilo uvolněné padající kamení. Jeden z kamenů zasáhl Westhausera přes helmu do hlavy, jeskyňář utrpěl vážný úraz a není s to dostat se ven vlastními silami. Na jeho záchraně přímo v jeskynním systému se podílí sedm týmů z Německa, Rakouska, Itálie a Švýcarska, celkem téměř 30 lidí. „Je to nejsložitější mise, s níž se jeskynní záchranáři mohou potýkat,“ říká rakouský záchranář Norbert Rosenberger.

V systému jsou velké šachty, hluboké až 350 metrů, jejichž zdolání je možné jen s pomocí lan. Jsou tam i úzké štěrbiny, jimiž se protáhne pouze štíhlý člověk. „Budou rozšiřovat tato místa tak, aby byli schopni transportovat zraněného v nosítkách. A v kolmých stupních se většinou používá jednoduchá jednolanová technika pomocí systému kladek,“ přiblížil Roman Šebela, náčelník Speleologické záchranné služby ČR. 

Vynesení zraněného na nosítkách na povrch bude proto velmi obtížné a složité. Tím spíše, že kvůli povaze zranění musí být v maximálním možném klidu. Kdy transport začne, musí teprve rozhodnout lékaři. Kilometry dlouhá cesta nepochybně potrvá několik dnů. Záchranáři doufají, že každý den postoupí k jednomu ze připravených bivakových táborů. Zda se to podaří, záleží na stavu pacienta, kterého lékaři zabalí do speciálního ochranného pláště.

Venku je nachystán specialista záchranné služby, anesteziolog a neurochirurg Michael Petermeyer. Pokud by Westhauser během přepravy utrpěl krvácení do mozku, sestoupí dolů, aby provedl nezbytný zákrok. „Práh nejvyššího ohrožení má za sebou, ale z nejhoršího ještě venku není,“ řekl Petermeyer k Westhauserově zdravotnímu stavu. Namístě je sice rozvážnost, ale čas tlačí. Lékaři totiž přiznávají, že mnoho zkušeností s tak dlouho neléčenými úrazy hlavy nemají.

Systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1 148 metrů. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patří i Westhauser. Jde prý o jakýsi speleologický Mount Everest.

Záchranná akce u jeskyně Riesending-Schachthöhle
Zdroj: ČT24