Islamisté se blíží Bagdádu, vláda ale není schopna reakce

Bagdád - Islámští radikálové v Iráku dál postupují na Bagdád a od města je dělí už jen 90 kilometrů. V metropoli se mezitím mobilizují šíitské milice, které jsou připraveny ji bránit. Vláda šíitského premiéra Nurího Málikího je prý zcela paralyzována a vládní síly nejsou schopny na ofenzivu sunnitských povstalců odpovědět. Iráčtí radikálové v noci na dnešek ovládli další dvě města ve východní provincii Dijála. Kromě provincie Ninive se správním centrem Mosul kontrolují také velkou část západoiráckého Anbáru.

Radikálové ze skupiny Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) dobyli města Saadíjá a Džalavlá, stejně jako řadu vesnic v okolní horské oblasti ležící přibližně sto kilometrů severně od metropole.

Irácké letectvo bombardovalo ve čtvrtek pozice radikálů v severoiráckém městě Mosul a jeho okolí. Členové ISIL město ovládli v úterý a postupují na jih. Zatím není jasné, kolik obětí si postup ISIL vyžádal; z Mosulu a okolí prchlo půl milionu lidí. Bojovníci ISIL v Mosulu uspořádali přehlídku v amerických terénních autech, která ukořistili vojákům. Nad nimi pak přelétávaly dva rovněž ukořistěné armádní vrtulníky.

V Bagdádu se proti islamistům mezitím mobilizují šíitské milice, které jsou připraveny město bránit. V metropoli ovšem podle agentur vládne strach a lidé mají pocit, že zůstali napospas, bez ochrany.

Islámští radikálové v Iráku dál postupují na Bagdád (zdroj: ČT24)

Podle OSN čelí Irák největšímu ohrožení své územní celistvosti za několik posledních let. Spojené národy nabízejí podporu v protiteroristické akci a pomoc pro uprchlíky. „Je nutné hlavně zajistit v Iráku bezpečnost, aby se mohla začít krize řešit. Je čas, aby političtí vůdci země spojily síly a společně začali pracovat pro budoucnost Iráku,“ poznamenal Nickolay Mladenov, zvláštní zmocněnec Generálního tajemníka OSN pro Irák.

USA prý zvažují nasazení bezpilotních letounů

Irácký premiér Málikí už v úterý vyhlásil nejvyšší pohotovost a požádal parlament o vyhlášení výjimečného stavu. Poslanci ale hlasovat nemohli - nesešel se jich dostatečný počet. Vláda žádá o pomoc zahraničí. Spojené státy zvažují všechny možnosti s výjimkou vyslání vojáků. „Jsme připraveni pomoci. Jsme v přímém kontaktu s premiérem Málikím a dalšími představiteli Iráku. Vím, že prezident Obama rozhodne o pomoci brzy,“ uvedl americký ministr zahraničí John Kerry.

Prezident Barack Obama již prohlásil, že je připravený k vojenské akci, pokud budou ohroženy národní zájmy Spojených států. Podle spekulací zvažuje údery amerických bezpilotních letounů.

Američané z Iráku začali postupně letadly evakuovat své občany přítomné na základně severně od Bagdádu. Jde zejména o osoby, které pomáhaly s výcvikem místních bezpečnostních složek. Němci zase vyzvali své obyvatele, aby kvůli bezpečnostní situaci opustili některé provincie a rovněž iráckou metropoli. Ankara mezitím stále vyjednává o propuštění svých občanů, které radikálové drží jako rukojmí.

Reuters upozorňuje, že Irák se vrací do situace, v níž byl v letech 2006 a 2007. Tehdejší krvavé násilí mezi sunnity a šíity si vyžádalo tisíce lidských životů. Ukončilo je až posílení americké armády, která tehdy v zemi působila, a také zapojení sunnitské domobrany do bojů na straně Američanů.