Kanceláře možná v budoucnu zahalí mlžný opar

Londýn - Práce vědců z univerzity v Bristolu možná zásadně ovlivní podobu kanceláří. Místní tým totiž pracuje na vývoji stolu, u kterého budou moct lidé pracovat na vlastních nápadech a zároveň je sdílet s ostatními.

Prototyp vypadá a hučí spíš jako digestoř v chemické laboratoři. Jde o monitor, ovládání počítače a pracovní stůl v jednom. V očním kontaktu nebrání žádné monitory. Roli těch osobních převzal proudící mlžný opar, na dosah ruky mají všichni i ten společný.

„Když potřebujete něco jen vy, můžete pracovat před sebou. Zároveň vidíte, co dělají ostatní. Když chcete najít něco, co by mohlo zajímat i ostatní, můžete to přenést na desku a sdílet to s nimi,“ vysvětluje fungování svého vynálezu Diego Martinez.

Pod deskou se skrývá důmyslné zařízení, které vyrábí mlhu. Ta putuje ze zásobníků do větráků, které v horní části opar chrlí, v té dolní ho jiná sada zase nasává. „Promítáme na vodní částice. Protože, když promítáte světlo na tyto částice mlhy, rozptyluje se a vidíte obsah,“ říká profesor Sri Subramanian.

Horizont: Nahradí monitory mlhovina? (zdroj: ČT24)

Pohybové senzory hlídají gesta rukou, hru prstů i pohyby hlavy. Na proudícím monitoru je grafika dvourozměrná, nad deskou stolu i ve 3D. „Když pomyslíte na školení, jednání nebo strategické plánování, lidé tam sedí, dívají se na sebe, rozhodují se a diskutují. Stůl tohoto typu by pro ně byl užitečný,“ míní.

Vědci se zatím nechystají stůl poslat na trh. Nejdřív chtějí zmenšit jeho rozměry, zušlechtit design a zdokonalit rozlišení. Nabídky od velkých firem ale už dostali, takže budoucnost jejich nápadu rozhodně v mlze nezůstane.