Izrael zatím bezvýsledně pátrá po ztracených teenagerech

Jeruzalém - Izrael nasadil další vojenské síly do pátrání po trojici teenagerů, kteří se ve čtvrtek ztratili poblíž Hebronu na okupovaném Západním břehu Jordánu. Izraelské úřady viní Palestince, že chlapce unesli, mluvčí palestinských bezpečnostních složek ale nařčení důrazně odmítl. K únosu se mezitím přihlásila skupina, která se označila za Islámský stát v Iráku a Levantě - odnož Palestina-Západní břeh Jordánu.

Šestnáctiletí studenti náboženské školy zmizeli ve čtvrtek večer z osadního komplexu Guš Ecion nedaleko Betléma. Jeden z nich má také americkou státní příslušnost. Naposledy byli údajně viděni v místě, které se využívá ke stopování. Do pátrání je zapojena armáda, tajná služba, policie a další bezpečnostní sbory včetně brigády výsadkářů. Armáda prý má už i předběžnou informaci ohledně totožnosti únosců. O situaci pohřešovaných Izraelců naproti tomu není nic známo. Ministr obrany Moše Jaalon řekl, že dokud se neprokáže něco jiného, vychází Izrael z toho, že jsou pohřešovaní Izraelci živí.

V prohlášení umístěném na internetu se k únosu Izraelců přihlásila skupina, která se označila za Islámský stát v Iráku a Levantě - odnož Palestina-Západní břeh Jordánu. Pravost sdělení formace, která o sobě dala vědět poprvé, se ale nedá ověřit. Motivem únosu by mohla být snaha vyměnit rukojmí za palestinské vězně.

Události: Izrael pátrá po pohřešovaných chlapcích (zdroj: ČT24)

Názor, že mladíci byli ve čtvrtek uneseni, zastávají i jejich rodiny, podle nichž chlapci neměli důvod z domova odejít. Premiér Benjamin Netanjahu v pátek řekl, že pokud se únos potvrdí, bude odpovědnost připsána nové palestinské vládě národní jednoty, v níž se spojila do té doby znesvářená hnutí Fatah a Hamas. Vznik tohoto kabinetu Izrael kritizuje. Bezpečnostní síly palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse Izraelcům při pátrání po mladících pomáhají. Tato informace vyvolala odsouzení ze strany Hamasu, jehož mluvčí označil jejich spolupráci s nepřítelem s cílem „vypátrat a zatknout hrdiny hebronské operace“ za ostudnou.

Izraelští vojáci už během pátrání zatkli několik desítek Palestinců z oblasti Hebronu; zabavili záznamy ze soukromých bezpečnostních kamer a zabránili asi třem stovkám tamních obyvatel opustit danou oblast. Podle místních lidí jsou někteří ze zadržených zapojeni do obchodování s auty, případně provozují autoopravny. To nasvědčuje snaze vyšetřovatelů vystopovat možné dopravní prostředky použité při únosu.

Vrak auta, do něhož možná nastoupili pohřešovaní izraelští mladíci
Zdroj: ČT24

Policie zatím objevila vyhořelý vrak nového auta. Podle vyšetřovatelů ho pravděpodobní únosci nedávno ukradli v Izraeli, aby jím oklamali stopující chlapce. Do vozu s palestinskou značkou by totiž mladí osadníci určitě nenastoupili. „V roce 2013 jsme odhalili třicet pokusů o únos. Letos celkem čtrnáct, ten poslední nám ale unikl,“ prohlásil izraelský ministr obrany Moše Jaalon.