Přijďte na zeleninku, lákala Obamová mlsnou drobotinu do Bílého domu

Washington – Jak lehké je připravit si zdravou a výživnou dobrotu, předvedla školákům přímo v Bílém domě americká první dáma Michelle Obamová. Zákon o stravování ve školních jídelnách, který vzešel z její známé iniciativy za zdravou výživu, přitom chce americký Kongres zmírnit. Některé školy si totiž stěžují, že pravidla nezohledňují kulturní rozdíly, a nespokojená je taky mocná potravinářská lobby, která do škol dodává mražené jídlo.

Obamová si pozvala do Bílého domu školáky, aby jim ukázala, jak jednoduchá je příprava nízkokalorického jídla. Děti si samy připravily salát - výhradním dodavatelem surovin byla přitom zahrada Bílého domu a právě Obamová. Jde o její poslední pokus, jak školy zbavit pizz, hamburgerů a hranolek. Původně měli školáci pracovat na zahradě, ale Obamová se kvůli hrozícímu dešti rozhodla změnit program a pozvat je dovnitř. „Chtěla jsem mít jistotu, že do nikoho neuhodí blesk,“ vtipkovala. Zdůraznila, že bude „až do hořkého konce bojovat za to, aby všechny děti v této zemi měly na školách tu nejlepší možnou výživu“

Michelle Obamová:

„Víme, že děti, které dostávají výživné jídlo, zeleninu a ovoce, prospívají lépe ve škole. Chovají se lépe a mají lepší známky. Nemůžeme si prostě dovolit říct: 'Je s tím spousta práce, tak do toho nepůjdeme.' Když se chce, tak to jde. Je na nás, abychom šli příkladem.“

Nápadu první dámy dokázala už přijít na chuť řada amerických škol, které se snaží i těm nejmenším dětem ukázat cestu ke zdravému jídlu - co si vypěstují, to si také venku sní. Podle učitelů žáci vlastní produkci konzumují s daleko větším nadšením.

Michelle Obamová hostila zdravou stravou školáky (zdroj: ČT24)

Iniciativě stojí ale v cestě spousta překážek: Od nutnosti mít zvláštní povolení pro dodávky jídla do jídelen až po stížnosti některých škol, že zdravá krmě nařízená z Washingtonu nerespektuje místní chutě v různých částech země a že je drahá. Některé školy musely také přikoupit popelnice, protože žáci zdravé jídlo vyhazují. Studenti z Kansasu například natočili protestní video, v němž požadují zpět smažené jídlo, protože je prý opustila síla.

„Trvalo nám desetiletí, než jsme se dostali tam, kde jsme teď, bude nám trvat desetiletí, než se posuneme dál. Musíme postupovat krok po kroku,“ říká Obamův osobní kuchař Sam Kass.