Změna v čele Kolumbie se nekoná. Prezidentem podruhé Santos

Bogotá – Současný kolumbijský prezident Juan Manuel Santos obhájil ve volbách svůj mandát a zemi povede i ve druhém volebním období. Se ziskem 53 hlasů porazil opozičního kandidáta Óscara Ivána Zuluagu. Země považovala prezidentské volby i za referendum o mírových rozhovorech s povstalci hnutí FARC, ty by měly po Santosově vítězství pokračovat.

Staronový prezident Santos získal podporu 53 procent voličů, Zuluagu v jednom z nejnapínavějších volebních soubojů posledních let podpořilo 47 procent lidí. „Tohle je konec více než padesáti let plných násilí a začátek Kolumbie, v níž bude více spravedlnosti a sociální rovnosti,“ pronesl prezident ke svým příznivcům po ohlášení výsledků.

Hlasování potvrdilo těsný souboj, jejž predikovaly už výsledky prvního kola voleb; ty vyhrál zástupce konzervativní opozice Zuluaga. Dvaašedesátiletý Santos byl nicméně mírným favoritem, protože ho z řad poražených kandidátů v prvním kole nyní podpořili dva, kteří měli dohromady 24 procent hlasů.

Země bude pokračovat v rozhovorech s partyzány FARC

Kolumbijci prezidentské volby obecně považovali také za referendum o tom, zda se mají, či nemají vést mírové rozhovory s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Ti bojují za ideje radikálního komunismu; během pět desetiletí trvající partyzánské války zemřelo na 200 000 lidí.  

Zatímco Santos je iniciátorem rozhovorů a na snaze o mírové řešení půlstoletí trvajícího konfliktu postavil svou kampaň, Zuluaga odmítal s rebely vyjednávat, dokud nesloží zbraně. Relativně vyrovnaný výsledek podle analytiků svědčí o tom, že velké procento Kolumbijců nechce připustit, aby na základě mírové dohody byly prominuty zločiny prominentních povstalců a aby se jim otevřela cesta ke křeslům v parlamentu.