Ekvádorský prezident 12 hodin v obležení, osvobodila ho armáda

Quito – Situace v Ekvádoru se v noci na dnešek vyhrotila. Desítky vzbouřenců obklíčily prezidenta Rafaela Correu v nemocnici, když se musel nechat ošetřit po té, co ho zasáhla dávka slzného plynu. Po dvanácti hodinách se ho armádě podařilo osvobodit. Celá záchranná operace trvala 35 minut. Podle informací místního Červeného kříže při ní zahynuli dva policisté. Dalších 74 lidí bylo během čtvrtečních nepokojů zraněno. V zemi zůstává v platnosti výjimečný stav, v ulicích ale nastal během dne klid.

Correa se po osvobození bezpečně vrátil do prezidentského paláce, kde ho zdravily tisíce jeho příznivců, v davu se objevily i státní vlajky. Prezident poděkoval občanům za podporu. „Věřte mi, že když mě osvobodili a řekli mi, že nejméně jeden policista padl, tak jsem brečel. Ne ze strachu, ale z lítosti,“ prohlásil podle Reuters Correa v projevu z balkonu prezidentského paláce.

Rafael Correa v projevu před prezidentským palácem:

„Kdybych nebyl osvobozen, zdivočelá horda, která chtěla zabíjet a chtěla krev, by pronikla do nemocnice a teď bych tu před vámi nestál, protože bych byl na onom světě.“

Stovky vojáků a policistů v zemi protestují proti krácení finančních výhod. Včera obsadili základny v metropoli Quitu, v hlavním přístavním městě Guayaquilu a v dalších městech. Poté odpalovali granáty se slzným plynem a pálili pneumatiky. Hlášeno bylo i rabování. Prezident Rafael Correa protesty označil za pokus o státní převrat a ekvádorská vláda v celé zemi vyhlásila výjimečný stav. Kolumbie a Peru ve čtvrtek v reakci na nepokoje nařídily uzavřít své hranice s Ekvádorem, dnes je opět otevřely.

Ministr vnitra Miguel Carvajal podle AP sdělil, že úmrtí i zranění byla zaznamenána v blízkosti nemocnice, do které se uchýlil ekvádorský prezident Rafael Correa poté, co byl podle agentur napaden slzným plynem a poléván vodou. Prezidentovi vyjádřili podporu představitelé řady zemí a organizací, včetně USA a Španělska či Evropské unie.

Correa protestujícím nechce ustoupit

Protestující vojáky a policisty rozzuřil zákon, který přijal Kongres ve středu a který ukončuje udělování medailí příslušníkům armády a policie, respektive bonusů při každém povýšení. Zároveň byla prodloužena lhůta pro další povyšování, a to z pěti let na sedm. Zákon ovšem musí být nejprve zveřejněn v úředním listě, než vstoupí v platnost, což se nestalo.

Correa už dříve zdůraznil, že policistům ani vojákům neustoupí. Podle agentury AP se snažil s protestujícími policisty jednat, avšak byl překřičen, a dokonce byl poléván vodou. „Je to banda nevděčných lumpů. Nikdo nepodporoval policii tolik jako tahle vláda,“ rozčiloval se prezident. Toho podpořil i velitel ekvádorských ozbrojených sil Luis González a fakticky se od protestujících vojáků distancoval. Řekl, že vojáci zůstávají vůči prezidentovi loajální, a vyzval také policii, aby složila zbraně a vzdala se vládě.

Ekvádor, který má 14 milionů obyvatel, je dlouhodobě poznamenán politickou nestabilitou. V desetiletí před Correovým nástupem do úřadu pouliční protesty kvůli ekonomickým potížím způsobily pád tří prezidentů.

Rafael Correa
Zdroj: ČT24
Vydáno pod