Policejní zásah ve Stuttgartu si vyžádal stovky zraněných

Stuttgart - Vodními děly a slzným plynem rozehnala německá policie demonstraci víc než tisícovky lidí, kteří ve Stuttgartu protestovali proti stavbě nového železničního uzlu. Aktivisté chtěli zabránit vykácení téměř tří set stromů. Nelíbí se jim ani vysoké náklady na projekt, který má přijít v přepočtu na víc než na 173 miliard korun. Policejní zásah si vyžádal na 400 lehkých zranění, ve třech stovkách případů šlo o podrážděné oči.

Koncem srpna protestující blokovali staveniště při demolici části původní nádražní budovy. Blokádu musela ukončit policie. Dnes vyháněla demonstranty z přilehlého zámeckého parku, v němž má být kvůli stavebnímu projektu Stuttgart 21 vykáceno téměř 300 stromů. Už dopoledne v parku demonstrovala asi tisícovka místních školáků, proti nimž také zasáhla policie. Zprávy o zásahu proti mládeži se rychle rozkřikly a do parku zamířilo mnoho rozlícených aktivistů.

S kácením se začne v noci na pátek. Policie velkou část parku uzavřela, několik aktivistů se ale vpodvečer připoutalo řetězy ke kmenům stromů nebo vyšplhalo do jejich korun. Speciální síly večer zakročily i proti nim; kvůli lidem v korunách stromů nasadily i jeřáb a zdvižnou plošinu.

Jeden z největších stavebních projektů v Evropě, který má během devíti let stát sedm miliard eur (asi 173 miliardy korun), předpokládá zejména výstavbu 16 železničních tunelů a 18 mostů, položení 60 kilometrů železničních cest a hlavně výstavbu podzemní průchozí stanice.

Odpůrci projektu nesouhlasí především s vysokými náklady na stavbu, která navíc po několik příštích let negativně ovlivní životní prostředí ve městě. Společnost Deutsche Bahn provozující německé železnice má povinnost stromy určené k odstranění buď přesadit, nebo místo nich vysadit nové.

Vydáno pod