Přivedou skandální odposlechy Polsko k předčasným volbám?

Varšava – Po nynější aféře kolem ilegálního záznamu loňského rozhovoru guvernéra polské centrální banky Marka Belky s ministrem vnitra Bartlomiejem Sienkiewiczem nejsou v Polsku vyloučeny předčasné volby. Připustil to předseda menší vládní strany Janusz Piechociński.

Šéf Polské lidové strany (PSL) po vedení strany novinářům sdělil, že o možnosti nových voleb hovořil v úterý večer s předsedou vlády Donaldem Tuskem. Lidovci jsou koaličním partnerem premiérovy Občanské platformy (PO).

Piechociński nicméně zdůraznil, že teď není čas na požadování demisí, ale na vyjasnění celé aféry. „Ohroženy jsou zájmy státu,“ prohlásil. Poukázal přitom na to, že se stále neví, jestli do nezákonného odposlechu není zapletena část vlastních bezpečnostních orgánů nebo bezpečnostní služba „z venku“.

Časopis Wprost o víkendu zveřejnil přepis tajně pořízené nahrávky z rozhovoru, při němž Belka loni v létě Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu, pokud bude odvolán tehdejší ministr financí.

Podle premiéra k porušení zákona nedošlo

Opozice v reakci na odhalující článek Wprostu hned vyzvala k odvolání ministra i k demisi celé vlády. Tusk ale obojí odmítl s poukazem na to, že záznam neobsahuje žádné důkazy o porušení zákona.

Prokuratura v úterý zahájila vyšetřování s cílem identifikovat autory zvukového záznamu a zjistit způsob, jímž byla nahrávka pořízena. Úřad pro vnitřní bezpečnost (ABW) podle zpráv médií z téhož dne údajně už zadržel první podezřelé.

Na příkaz prokuratury dnes pracovníci ABW přišli do redakce Wprostu a požadovali předání novinářských materiálů, které se týkají případu. Jeden z autorů článku Michal Majewski ale na Twitteru posléze napsal, že s ohledem na ochranu zdrojů pracovníci ABW nic nedostali.