Obama zatím akci v Iráku neplánuje, letecké údery ale nevyloučil

Washington - Americký prezident Barack Obama jednal o krizové situaci v Iráku s vedením obou komor Kongresu, ale žádné rozhodnutí o případném americkém zásahu nepadlo. Podle činitelů Bílého domu Obama letecké údery proti agresivním islamistům nevylučuje. Žádná okamžitá akce ale v plánu není.

USA rozhodují o možném zásahu v Iráku (zdroj: ČT24)

Prezident více než hodinu jednal se šéfem demokratické většiny v Senátu Harrym Reidem, s vůdcem senátních republikánů Mitchem McConnellem a s vůdci obou frakcí ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiovou a Johnem Boehnerem.

Obamovo rozhodování komplikuje nedostatek zpravodajských informací, ale i váhavost irácké vlády, která nechce zavést dlouhodobé politické změny, jež americkou vojenskou akci podle Bílého domu podmiňují.

„Prezident poslance seznámil s úsilím vlády o potlačení hrozby ze strany bojovníků Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL). Vyzval irácké vedení, aby ponechalo stranou sektářské rozbroje a usilovalo o posílení národní jednoty,“ uvedl v prohlášení Bílý dům. „Posoudil rovněž možnost posílení schopností iráckých bezpečnostních složek čelit hrozbě ISIL, a to včetně zvýšené bezpečnostní pomoci,“ konstatuje se ve zprávě o jednání.

Islámští radikálové už přes týden obsazují města v severní části Iráku. Bojovníci se přiblížili až k Bagdádu, ale vládní síly od víkendu získávají nad radikály navrch.