Ruští námořníci se dočkali: po 21 letech mají moderní ponorku

Archangelsk (Rusko) – Po více než dvaceti letech vývoje zařadilo ruské vojenské námořnictvo do své výzbroje první víceúčelovou jadernou ponorku Severodvinsk nové třídy Jaseň. Stavba ponorky byla zahájena 21. prosince 1993 v loděnicích Sevmaš, na vodu bylo plavidlo spuštěno 15. června 2010. Na konci loňského roku byl Severodvinsk předán námořnictvu na zkušební používání.

Příčinou toho, proč vývoj nové ponorky trval tak dlouho, je podle webových stránek Popular Science hlavně zhroucení sovětského režimu v 90. letech a s tím související neschopnost držet krok s vojenskou produkcí Západu. V roce 2008 pak Moskva díky přílivu peněz z exportu nerostných surovin oznámila, že vývoj jaderných ponorek je její hlavní prioritou.

Ruská jaderná ponorka Severodvinsk
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Larionov Vladimir Yefimovich

Víceúčelová jaderná ponorka čtvrté generace K-560 Severodvinsk (upravená verze K-329 Severodvinsk z konce roku 2013) s raketami s plochou dráhou letu je hlavním plavidlem projektu 885 Jaseň. Ponorky této třídy jsou navrženy tak, aby dokázaly vystřelit škálu raket dlouhého doletu vybavených jadernými hlavicemi a účinně napadat ponorky, hladinová bojová plavidla i pozemní cíle. Ponorka by měla být vyzbrojena až 24 střelami a také torpédy a minami a speciálními sonary schopnými monitorovat větší prostor než obvyklé typy. Ve výzbroji jsou nadzvukové rakety Onyx pro boj s plavidly a rakety Kalibr pro útok na pozemní cíle.

Nejmodernější ponorka Severodvinsk je dlouhá 120 metrů, může se potopit do hloubky 600 metrů a plout rychlostí kolem 57 kilometrů za hodinu. Posádku tvoří 85 námořníků.

Práce na Projektu 885, konstrukci ponorky třídy Jaseň, začaly už v roce 1993 v největších ruských loděnicích Sevmaš v severoruském Severodvinsku. V těchto loděnicích vznikají v současnosti i nové strategické ponorky třídy Borej, které stejně jako ponorky třídy Jaseň patří ke čtvrté generaci.

Ruská flotila prochází v posledních letech velkou modernizací. Podle březnové zprávy ruského ministerstva obrany vojenské námořnictvo letos zařadí do výzbroje přes čtyřicet nových plavidel, mimo jiné ponorky, válečné lodi a pomocná plavidla. Velitel vojenského námořnictva admirál Viktor Čirkov prohlásil, že armáda již pracuje na ponorkách páté generace, které budou zdokonaleny zahrnutím robotických systémů.