Česko pošilhává po výhodách tradiční čínské medicíny

Peking - Česko chce proniknout na čínské trhy i prostřednictvím zdravotnictví. Jaké jsou možnosti, zjišťoval v zemi ministr Svatopluk Němeček společně s padesátičlennou delegací lékařů, vědců a zástupců firem z oboru. Čínským pacientům nabízí léčbu v Česku, do tuzemských nemocnic by zase rád dostal tradiční čínskou medicínu i lékaře.

Česko má zájem o tradiční čínskou medicínu (zdroj: ČT24)

Nic výjimečného, ale účinky mohou být zázračné. Řeč je o chryzantémě, zázvoru nebo ginkgo bilobě. „Čínská medicína dokáže zotavit celé tělo a oběhový systém, které mohou nemoc úplně ukončit. Západní vyléčí problém momentálně, ale později se nemoc může vrátit,“ říká pan Siao, který trpí poruchou kůže a metabolismu. Vyzkoušel západní léky, ale dlouhodobě se mu ulevilo, až když začal navštěvovat pekingskou nemocnici tradiční medicíny.

Základem je bylinná léčba. Většina balíčků obsahuje semena, kořeny a další části rostlin. V některých ale může být i sušený hmyz nebo zvířecí orgány.

Čínská medicína je ale daleko víc. Vychází z filozofie, tělo léčí jako celek, v němž se orgány ovlivňují. Profesorka Wejová se jí věnuje přes padesát let. "Zatímco západní medicína se soustředí na chorobu, čínská pozoruje syndrom. S pravidlem 'sleduj, naslouchej, ptej se a sleduj puls' zvolíme lék a léčbu," vypráví doktorka Wejová.

Medicína v Číně
Zdroj: ČT24

Centrum čínské medicíny plánují v Hradci Králové

I v Česku poptávka po čínské medicíně roste. Fakultní nemocnice v Hradci Králové pro ni chce dokonce otevřít speciální centrum. Některé metody jsou k pacientům šetrnější a mohly by i ušetřit peníze. „Chceme tlumit spotřebu analgetik při různých operačních zákrocích, to znamená, že u kratších zákroků by bylo možné použít akupunkturu místo klasické sedace různými preparáty,“ přibližuje ředitel královéhradecké nemocnice Roman Prymula.

Nemocnice chce do Česka přivézt čínské lékaře a na oplátku vyšle do Číny ty své. Čínským pacientům by navíc v Česku ráda nabídla léčbu v oborech, jako je onkologie, popáleniny nebo kardiologie.