Bývalý německý ministr Westerwelle onemocněl leukemií

Berlín - Bývalý německý ministr zahraničí Guido Westerwelle onemocněl akutní formou leukemie. Dvaapadesátiletý politik, který řídil německou diplomacii v minulém volebním období, je v péči lékařů. Zatím není jasné, jaká je jeho šance na uzdravení.

„Guido Westerwelle podstupuje lékařský zákrok, který by měl přispět k jeho plnému zotavení,“ řekl rozhlasové stanici vedoucí Westerwelleho kanceláře Alexander Vogel. Podrobnosti ke zdravotnímu stavu politika ale neuvedl.

Na šokující zprávu reagovala řada německých politiků. Kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že zná Guida Westerwelleho mnoho let jako velkého bojovníka. „V těchto těžkých časech mu přeji veškerou sílu k opětovnému uzdravení. Moje myšlenky jsou s ním.“

„Zpráva o těžkém onemocnění Guida Westerwelleho mě šokovala. Ze srdce mu přeji spoustu sil v boji s nemocí a brzké uzdravení,“ dodal současný ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Westerwelle byl v letech 2001 až 2011 předsedou Svobodné demokratické strany (FDP). V roce 2009 přivedl svou stranu do vlády Angely Merkelové, v níž sám zaujal místo ministra zahraničí. Do roku 2011 zastával také funkci vicekancléře. Vládu Westerwelle opustil po neúspěchu FDP v loňských volbách, od té doby se věnoval nadaci zaměřené především na mezinárodní politická témata.