Jihokorejský voják, který zabil pět kolegů, se pokusil o sebevraždu

Soul – Jihokorejský voják, který o víkendu u hranic s KLDR zabil z dosud neznámých důvodů pět svých kolegů, se při nepovedeném pokusu o sebevraždu sám postřelil a je převážen do nemocnice. Uvedly to místní úřady, které citovaly tiskové agentury.

Muž se ještě dnes místního času ukrýval v hustě zalesněné oblasti u hranic s KLDR. Vojáci ho obklíčili a snažili se ho dopadnout živého. Dostali se k němu tak blízko, že mu mohli hodit i mobilní telefon a láhev s vodou. Obklíčený voják poté telefonicky hovořil se svým otcem, který ho přemlouval, aby se vzdal. Poté se podle oficiálních činitelů pokusil o sebevraždu, po níž se ho podařilo dopadnout. 

Muž, který měl za tři měsíce z armády odejít, v sobotu palbou a granátem zabil pět kolegů ze své jednotky a sedm dalších zranil. Všichni byli ve službě v horské oblasti poblíž severokorejské hranice. Vraždění voják zahájil, když se vracel do posádky, ale motiv jeho činu není znám. 

Seržant identifikovaný jenom jménem Lim byl podle armádních zdrojů na seznamu vojáků, jimž se měla věnovat zvláštní pozornost, protože měl potíže přizpůsobit se režimu v armádě. Služba na hranici s KLDR je v Jižní Koreji považovaná za jednu z nejtěžších. Podle pozdějších testů se jeho bojová způsobilost zlepšila. Přesto mnozí Korejci věří, že tento vražedný incident jen podtrhuje problémy s psychickým zdravím v armádě.

V roce 2011 devatenáctiletý voják začal střílet na základně nedaleko námořní hranice s KLDR. Vyšetřování zjistilo, že před střelbou vykazoval známky duševní nemoci. V roce 2005 hodil voják ruční granát a začal střílet v pohraniční jednotce; zabil osm kolegů a několik dalších zranil. K činu ho dohnal vztek na důstojníky, kteří ho slovně šikanovali.

Jihokorejští muži mají povinnou dvouletou vojnu. Místní armáda má díky tomu více než 600 tisíc vojáků a jejím úkolem je hlavně obrana před případnou agresí KLDR, která je jedním z nejvíce militarizovaných států na světě. KLDR a Jižní Korea vedly v letech 1950 až 1953 válku. Boje zastavilo dosud dodržované příměří.