Mírový plán u ministrů EU prošel - nyní je prý na řadě Rusko

Lucemburk – Nová ukrajinská diplomacie pod vedením Pavlo Klimkina slaví první dílčí úspěch. Všichni ministři zahraničí EU na jednání v Lucemburku jednoznačně podpořili mírový plán prezidenta Petra Porošenka. Podle Klimkina by tak mělo učinit i Rusko, na což by právě státy EU měly naléhat. Pokud se tak v nejbližší době nestane, Unie podle některých zástupců znovu přitvrdí v hospodářských sankcích.

Klimkin dnes připomněl, že Rusko by k uklidnění situace na východě Ukrajiny mohlo přispět také skutečnou ochranou hranice, aby se přes ni nemohli přesouvat bojovníci či zbraně na Ukrajinu. Moskva by podle něj také měla zrušit dřívější usnesení ruského parlamentu, že prezident Vladimir Putin může na Ukrajině použít sílu. Ruská federace by také měla prostřednictvím svého vlivu zajistit okamžité propuštění pozorovatelů OBSE a dalších osob unesených ozbrojenými separatisty.

V pátek Ukrajina podepíše zbývající části asociační dohody s Unií. Dnes k tomu ministři zahraničí EU učinili potřebné právní kroky. „Pro mne bylo důležité slyšet jasnou podporu ze strany všech ministrů, je to symbol solidarity s Ukrajinou,“ poznamenal ukrajinský ministr. Dohoda podle něj není jen o tarifech a preferencích, je spojena také s přístupem na evropských trh. „Podle mého hodnocení přinese pracovní místa v mnoha oblastech a odvětvích,“ míní ukrajinský ministr.

Jednání v Lucemburku: Catherine Ashtonová a William Hague
Zdroj: ČTK/AP/Yves Logghe

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že osmadvacítka by měla využít všech prostředků, aby se konflikt podařilo zklidnit ještě tento týden. „Dali jsme jasně najevo, že odsuzujeme to současné dění, kdy na ruské straně stále není vidět ochota pomoci tomu procesu,“ řekl novinářům. Závěry dnešní schůzky jsou podle něj „jasnou výzvou Rusku, aby v procesu vzalo nějakou účast a pomohlo situaci řešit“.

Upozornil, že koncem týdne budou mít lídři zemí EU na summitu příležitost zhodnotit, zda uklidnění nastalo, a případně přitvrdit v unijních sankcích vůči Moskvě. Také podle britského ministra zahraničí Williama Haguea bude ruská odpověď na Porošenkův mírový plán základem pro rozhodování o dalších krocích Evropské unie.

Příměří se zatím zřejmě dodržuje, začaly debaty o plnění mírového plánu

Znesvářené strany na východní Ukrajině zřejmě začaly dodržovat klid zbraní. Ani armáda, ani povstalci zatím nehlásí žádné útoky ani oběti. Boje prý aktuálně nahradily rozhovory o plnění mírového plánu, kterých se účastní zástupci kyjevské vlády, Ruska, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a nepřímo přes prostředníky i reprezentanti proruských radikálů. Cílem je podle serveru Cenzor zastavení krveprolití a zachování jednoty Ukrajiny.

Příměří vyhlášené v pátek jednostranně prezidentem Petrem Porošenkem se přitom ještě o víkendu porušovalo, byť v neděli byla údajně situace o něco klidnější než v sobotu. Z útoků se vládní síly a proruští separatisté obviňovali vzájemně. Podle ukrajinských médií Porošenko v neděli večer požádal německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se do řešení konfliktu osobně zapojila.

Zástupci diplomacie EU dnes také rozhodli o zahájení společné mise pro reformu ukrajinské policie. Na té by měli od léta spolupracovat také čeští odborníci. „Jedná se především o podporu bezpečnostního sektoru a o to, aby bezpečnostní složky v zemi fungovaly řádným způsobem a byly kontrolovány,“ popsal Zaorálek smysl chystané mise.

Zakáže Unie dovoz zboží z Krymu?

Unie zatím, hlavně kvůli jarní ruské anexi Krymu, zakázala vstup a zmrazila majetek šesti desítkám osob a několika firmám. Dnes by mohla zakázat dovoz zboží z poloostrova. Plošné sankce vůči Rusku unijní úřady v různých variantách pro případ potřeby chystají, lídři v minulosti hovořili o jejich spuštění při dalším zhoršení situace.

Zaorálek dnes v Lucemburku připomněl kroky EU vůči Rusku, například opět probíhající expertní jednání, které mají rozptýlit obavy Moskvy z dopadů ukrajinského podpisu asociační dohody. Zbývající část dohody by měla Ukrajina s EU podepsat tento pátek právě na unijním summitu. „To všechno jsou kroky, které vybízejí hlavně ruskou stranu k tomu, aby přehodnotila tu situaci a pomohla uklidnit situaci na Ukrajině,“ podotkl český ministr. Stále tak podle něj platí, že pokud Rusko tuto cestu nezvolí, má Unie připravena opatření, aby svůj postup vůči Moskvě přitvrdila.

„Rusko by nemělo mít pochyby, že v EU jsme připraveni tato opatření přijmout,“ dodal Brit Hague. Přestože Moskva Kyjev kritizuje, samotný Porošenkův mírový plán Putin opakovaně podpořil, také v telefonátech se západními lídry.