Novináři Al-Džazíry dostali v Egyptě sedm až deset let za podporu islamistů

Káhira – Sedmi- až desetileté tresty dnes egyptský soud vyměřil novinářům katarské televizní stanice Al-Džazíra, které shledal vinnými za šíření nepravdivých informací a za podporu svého času vládnoucího Muslimského bratrstva. K sedmi letům byli odsouzeni dva cizinci – Australan Peter Greste a šéf káhirské redakce Mohamed Fadel Fahmy, který má egyptské i kanadské občanství. Egyptský produkční Báhir Muhammad dostal ještě navíc tři roky. Všichni vinu popírají a proti rozsudku se mohou odvolat. Proces vyvolal ve světě ostrou kritiku a zděšení.

Trojice byla zatčena loni v prosinci v rámci rozhodného postupu armády proti Muslimskému bratrstvu, které je nyní v Egyptě považováno za teroristickou organizaci a dříve bylo politickou oporou loni svrženého prezidenta Muhammada Mursího.

V případu bylo souzeno 20 lidí, z nichž několik pracovalo pro Al-Džazíru. Soudu se osobně zúčastnili jen tři z nich, zbylí byli souzeni v nepřítomnosti a dostali po deseti letech vězení. Báhir Muhammad dostal kromě sedmiletého trestu ještě další tři roky za oddělené obvinění, které se týká držení munice. Při zatčení měl u sebe podle Al-Džazíry použitou patronu, kterou našel při jedné demonstraci na ulici. Z dvacítky souzených byli dva viny zproštěni. Jedním z nich je syn Muhammada Baltagího, který patří k vedení Muslimského bratrstva.

Egyptská prokuratura tvrdí, že novináři manipulovali s materiály vysílanými z Egypta tak, že vyvolávaly dojem, že zemi hrozí občanská válka, a vyznívaly ve prospěch Muslimského bratrstva. Pracovali údajně také bez licence. Obžaloba ale svá tvrzení nepodpořila podle obhajoby přesvědčivými důkazy.

Trojici se v Egyptě přezdívá „buňka z Marriottu“ podle káhirského hotelu, kde Gresta a Fahmyho loni v prosinci zatkli. Jako důkazy posloužily zabavené videonahrávky, které ale s Muslimským bratrstvem či nějakým spiknutím nesouvisely ani vzdáleně.

Svět je verdiktem zděšen

Proces vyvolal ve světě ostrou kritiku postupu Káhiry vůči novinářům a také otazníky nad dodržováním svobody slova. Australskou vládu verdikt šokoval, nizozemská diplomacie si předvolala egyptského velvyslance a chce o rozsudku hovořit s kolegy z Evropské unie. Mezi odsouzenými je totiž i jedna Nizozemka, která byla souzena v nepřítomnosti. Egyptského velvyslance si předvolalo také ministerstvo zahraničí Británie, premiér David Cameron řekl, že je rozsudkem zděšen. Za „hrůzný a přísný“ označil verdikt i americký ministr zahraničí John Kerry.

Novináři Al-Džazíry před egyptským soudem
Zdroj: ČTK/ZUMA/Mohammed Bendari

Podle Bílého domu je uvěznění novinářů „ranou pro demokratický pokrok v Egyptě“. Jeho mluvčí vyzval egyptskou vládu, aby reportéry „omilostnila nebo zajistila, že bude verdikt změněn a oni budou okamžitě propuštěni stejně jako všechny osoby odsouzené z politických důvodů“. Egypt by měl novináře osvobodit a přestat s „obscénními“ praktikami pořádání masových procesů s vládními oponenty, které končí vynesením rozsudků smrti, reagovala na dnešní verdikt i další rozsudky vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová. Procesy a následné vynesení trestů smrti jsou podle ní „parodií na spravedlnost“.

Al-Džazíra na podporu svých zaměstnanců zorganizovala několik akcí na celém světě. O propuštění Gresteho se u prezidenta Abdal Fattáha Sísího na poslední chvíli přimlouval i australský premiér Tony Abbott.

„Přísahám, že za tohle zaplatí,“ volal Fahmy z klece, v níž si rozsudek vyslechl. Greste zdvihl zaťatou pěst. „Zničili jednu rodinu,“ řekl Fahmyho bratr, který byl v soudní síni. Odsouzení se prý odvolají, ale v úspěch odvolacího řízení Fahmyho rodina moc nevěří. „Jsme zničeni, je těžké najít pro to slova, opravdu jsme to nečekali, doufali jsme v osvobozující rozsudek,“ řekl Gresteho bratr Andrew.

Jeden z obhájců Šaabání Saíd rozsudek označil za politický. „Všichni novináři by měli být znepokojeni. Není zde spravedlnost, zákon určuje politika,“ řekl. Výkonný ředitel Al-Džazíry Mustafá Savak považuje trest za nespravedlivý a jeho výši za šokující. Šéf anglické sekce Al-Džazíry Al Anstey prohlásil o rozsudku, že „odporuje logice, je nesmyslný a se spravedlností nemá nic společného“. „Dnes byli odsouzeni tři kolegové a přátelé, zůstanou i nadále za mřížemi kvůli tomu, že odváděli skvělou práci jako výborní novináři. Nyní existuje pouze jediná rozumná možnost: že bude verdikt zvrácen a v Egyptě zavládne spravedlnost,“ uvedl Anstey.

Egyptský soud odsoudil na doživotí přes 80 stoupenců islamistů

Egyptský soud dnes také poslal na doživotí za mříže nejméně 80 stoupenců islamistického Muslimského bratrstva. Byli odsouzeni za účast na násilnostech, které vypukly po loňském svržení Mursího egyptskou armádou; 83 příznivců Muslimského bratrstva dostalo doživotní trest, dalších 62 bylo prý odsouzeno na tři až deset let. Jiný soudní zdroj potvrdil jen 80 rozsudků doživotí.

Podle prokuratury byli odsouzení odpovědni hned za několik trestných činů – od vražd přes bránění policii ve výkonu služby až po zablokování ulic ve městě Mansúra v deltě Nilu. Někteří se prý podíleli na zabití taxikáře během protestů loni v prosinci.

Naposledy v sobotu soud ve městě Mínja potvrdil tresty smrti nad téměř 200 islamisty za jejich účast na loňském protestu, při němž zemřel jeden policista. Mezi odsouzenými byl i vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí.