Čína řeší dětský skandál – dvouletého alkoholika

Peking – Víno ochutnal, když mu bylo 10 měsíců, a ještě před dosažením jednoho roku zvládl celou lahev piva. V Číně žije zřejmě nejmladší alkoholik na světě. Čcheng Čchengovi jsou nyní dva roky a mléko pít rozhodně nechce. Není to přitom tak dávno, co vyvolal poprask na čínském internetu videozáznam dvouletého chlapečka z Indonésie, který denně vykouřil dvě krabičky cigaret.

Čcheng Čcheng poprvé ochutnal víno, když mu bylo deset měsíců a otec mu nabídl k olíznutí namočené hůlky, aby přestal plakat. Nyní se batole z východočínské provincie An-chuej podle listu Daily Mail dožaduje alkoholu křikem.

Chlapcův návyk vyvolal v místních čínských médiích pobouření. Lékaři rodiče nabádali, aby přijali okamžitá opatření a zabránilo se tak poškození Čchengových orgánů. Sociální služby už začaly uvažovat, zda by si jejich pracovníci neměli dítě raději převzít do své péče. Rodiče totiž tvrdí, že s dítětem nic nezmohou. 

Někdy to s ním bez vína nejde vydržet, tvrdí rodina. A bojí se o chlapcovo zdraví

Čcheng Čcheng prý nyní vypije lahev piva, aniž by to na něj mělo jakékoli účinky. Vždy, když ho rodina od pití odstaví, začne alkohol vyžadovat křikem. Chlapcova matka začala mít strach, že by s manželem mohli čelit právním důsledkům, tak se dítěti pokusila vyměnit alkohol za mléko a džus. Nepovedlo se. „Vždycky se dívá na lahve s alkoholem. Můžeme se jen snažit dát je někam, aby na ně nedohlédl,“ konstatovala matka. „Někdy je opravdu hlučný, takže nemáme jinou možnost než zkusit trochu vína,“ dodává teta. 

Rodina se obává, aby pití nemělo negativní dopad na Čchengův růst. Čínští pediatři upozorňují, že dětské orgány nejsou ještě v tomto věku dobře vyvinuté. Trocha alkoholu tak může mít značné následky na zdraví.