Němečtí ministři dají hlavy dohromady, co bude s Mein Kampfem

Berlín – O budoucnosti Hitlerova propagandistického pamfletu Mein Kampf v Německu bude na čtvrtečním setkání s rezortními kolegy z jednotlivých spolkových zemí jednat na Rujaně německý ministr spravedlnosti. Spis nacistického vůdce je zatím v zemi zakázán, v roce 2015 ale vyprší ochranná lhůta na autorská práva.  Podle mnoha německých politiků není možné zákaz šíření díla od roku 2016 efektivně vymáhat.

Správcem autorských práv je dosud spolková země Bavorsko, podle zákona o duševním vlastnictví ale ochrana majetkových práv autora či správců jeho pozůstalosti trvá jen 70 let po jeho smrti. Hitler spáchal sebevraždu v dubnu 1945, už příští rok tak bude moci s jeho dílem disponovat takřka kdokoli. Bavorská vláda dosud nové vydání díla blokovala.

Dolnosaská ministryně Antje Niewischová-Lennartzová prosazuje vydání knihy s vědeckým komentářem. Takový text by prý mohl mít do jisté míry „preventivní účinek“. Její kolegyně z Meklenburska-Předního Pomořanska chce naopak hledat cesty, jak by mohla kniha i nadále zůstat zakázaná. Podle některých politiků by však takové opatření bylo téměř zbytečné. Už dnes je prý knihu možné koupit v zahraničí nebo na internetu. Pro komentovaný text se vyslovil také Spolek historiků.

Mein Kampf sepsal Adolf Hitler v roce 1924 během výkonu trestu ve vězení Landsberg. Již z této knihy, v níž formuloval program strany NSDAP, bylo možné vyčíst zrůdnost nacistické ideologie, která prosazuje stát řízený nejvyšším vůdcem a nadřazenost jedné rasy oprávněné porobit si a likvidovat rasy ostatní. Jako další cíle vytyčil Hitler v knize získání životního prostoru a světovládu německého národa. V roce 1943 bylo v Německu na deset milionů výtisků této knihy. Byla přeložena do 16 jazyků a i po roce 1945 mnohokrát znovu vydána; v Česku vyšel nekomentovaný překlad v březnu 2000.

Vydání Mein Kampf z roku 1938
Zdroj: ČT24/ČTK/ullstein-autor