Savile podle svědků zneužíval i mrtvoly

Londýn - Kdysi populární moderátor BBC Jimmy Savile se zřejmě nezastavil před ničím. Podle vyšetřovatelů zneužíval malé děti i mrtvoly, kolem nichž po nocích „kroužil“. Také jim kradl skleněné oči a nechával si z nich dělat šperky. Celkem má na svědomí 103 zneužití ve 28 nemocnicích systému NHS (Národní zdravotní systém), mezi který se řadí i britská zařízení typu Psychiatrická léčebna Broadmoor nebo Všeobecná nemocnice v Leedsu. Nové informace zveřejnila britská média.

Savile se prý sexem s mrtvolami chlubil. Jedna z bývalých sester popsala, jak s nimi pózoval a okrádal je. Jeden z pacientů pak popsal, jak slyšel hovořit sestry o tom, že měl Savile s mrtvolami pohlavní styk. Personál tedy pravděpodobně o incidentech věděl, vedení ale nikoli. 

V nemocnici v Leedsu měl zneužít nejméně 60 obětí v rozmezí 5 až 75 let. Většina obětí byli teenageři, 19 z nich pak ženy patřící k personálu nemocnice. Poslední oběť zneužil v roce 2009, kdy mu bylo 82 let. V Broadmoorské léčebně měl zneužít celkem 5 osob, včetně dvou pacientů. 

Vyšetřovatelé vyslechli stovky svědků a získali tisíce archivních dokumentů, které ukazují, jak oblíbený moderátor využíval své popularity k tomu, aby získal v nemocnicích přístup k těm nejzranitelnějším. Léta tam pracoval jako dobrovolník a vydělal nemocnicím nezanedbatelné částky na charitě. A veřejnost ho za to měla ještě raději. 

Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt se už jménem britské vlády a NHS omluvil s tím, že jedna ze Savileových obětí z Leedsu se obávala, že je těhotná. Zjištění v něm vyvolala „hluboký odpor“. „Dříve jsme jako národ Savilea považovali za výstřední národní poklad, který se zasazuje o dobročinné účely. Dnešní zpráva ukazuje, že to byl ve skutečnosti odporný sexuální násilník, který opakovaně zneužil důvěru národa pro své odporné cíle,“ konstatoval Hunt. 

Ministr už požádal NHS o prověření, zda je skutečně efektivně zajištěna bezpečnost pacientů. Mluvčí premiéra Davida Camerona řekl, že byl „hluboce šokován“ a dodal, že se jedná o „důležité ponaučení“. 

Excentrický moderátor zemřel v říjnu 2011 ve věku 84 let. V zahraničí nebyl prakticky znám, ale v Británii patřil v 70. a 80. letech k nejoblíbenějším televizním celebritám. Královna ho povýšila do šlechtického stavu za charitativní činnost.