Obama chce cvičit umírněné syrské povstalce

Washington - Americký prezident Barack Obama požádal Kongres o 500 milionů dolarů na výcvik umírněných syrských povstalců. Prezident byl pod tlakem některých zákonodárců, kteří požadovali větší zapojení USA v syrské občanské válce. Povstalci se už přes tři roky snaží zbavit prezidenta Bašára Asada.

Bílý dům oznámil, že povstalci budou před poskytnutím pomoci prověřeni, aby se tak zabránilo tomu, že by padla do rukou nepřátel USA.

Obama byl pod silným tlakem ze strany některých zákonodárců, jako je například republikánský senátor John McCain. Řada zákonodárců obviňuje prezidenta z toho, že je v rámci syrského konfliktu dlouhodobě pasivní a nerozhodný. Asad tak posiluje. 

Žádost Obamy o 500 milionů dolarů následuje květnový slib, který prezident učinil během projevu, v němž slíbil podporu těm povstalcům, kteří nabízejí nejlepší alternativu vůči terorismu a vládě diktátora. 

Peníze by podle Bílého domu měly pomoci bránit civilisty a stabilizovat oblasti, které ovládá opozice. Mají rovněž usnadnit poskytování základních potřeb a umožnit lepší ochranu před teroristy. „Těch 500 milionů je rozšíření už teď běžícího programu CIA, která část syrské opozice cvičí. Peníze půjdou z nového pětimiliardového fondu,“ konstatoval zpravodaj ČT Martin Řezníček s tím, že tento fond je určen na protiteroristické akce, a to zemím, které mají s terorismem problémy.

Řezníček: Pomoc dostanou jen prověření povstalci (zdroj: ČT24)

V občanské válce v Sýrii působí na straně opozice například muslimští bojovníci fronty An-Nusra, která je syrskou odnoží teroristické sítě al-Káidy. Jsou zde také přívrženci obávané radikální organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která v posledních dnech dobyla rozsáhlá území v sousedním Iráku.

V Sýrii 160 tisíc mrtvých

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) nedávno oznámila, že více než tříleté krveprolití v Sýrii si vyžádalo už přes 160 tisíc obětí. Mezi 162 402 mrtvými je téměř 54 tisíc civilistů a z nich více než 8 000 byly děti. 

Syrská krize začala v březnu 2011 občanskými protesty proti vládě prezidenta Bašára Asada. Násilné potlačení prvních demonstrací pak vedlo k ozbrojenému boji, který stále trvá. Damašek v červnu uspořádal prezidentské volby, v nichž dostal Asad až 88 procent hlasů. Opozice a její spojenci ale označili hlasování za frašku.