Irácká armáda prý dobyla zpět Tikrít, nad Bagdádem krouží americké letouny

Bagdád – Iráčtí vojáci dobyli zpět město Tikrít, které před dvěma týdny získali islámští radikálové. Oznámila to státní televize. Povstalci to ale odmítají. Na ozbrojence v rodišti Saddáma Husajna útočí armáda ze vzduchu i ze země. Washington už potvrdil, že nad Irákem létají jeho stroje. Boje se rozhořely i jihozápadně od metropole Bagdádu.

Vládní vojáci při velkém náporu vyhnali povstalce z tikrítského předměstí Audža, píše DPA. Podle BBC už armáda v samotném Tikrítu dobyla sídlo guvernéra a zabila asi 60 sunnitských radikálů z ISIL. Na město útočily tisíce vojáků ze čtyř různých směrů. Podpořily je tanky i vzdušné síly. Tikrít má velký symbolický význam. Právě ve vesnici Audža se narodil Saddám a je tam na rodinném pozemku pohřben. Od rána se bojuje také severozápadně od Bagdádu, v provinciích Anbár a Babylón. Podle úředních zdrojů citovaných agenturou AFP v těchto oblastech přišlo o život již více než sedm desítek lidí. 

Nad Bagdádem už hlídkují americká letadla s piloty i bez nich. Pod nimi působí na 500 vojáků. Do Perského zálivu navíc míří další loď se zhruba tisícovkou příslušníků námořní pěchoty. Nikdo z nich ale zatím nemá přímo zasáhnout do bojů. „Důvodem, proč jsou některá letadla ozbrojená, je ochrana (našich) sil v době, kdy do země dorazili někteří naši vojenští poradci,“ prohlásil mluvčí Pentagonu John Kirby. 

Potvrzeno: Nad Irákem létají americká letadla (zdroj: ČT24)

Čím ale víc techniky i lidí Washington do Iráku a okolí posílá, tím méně se mluví o tom, že by případný vojenský zásah byl na spadnutí. Bílý dům tlačí na to, aby co nejdříve vznikla nová vláda. Poslední zprávy z Iráku ale o sbližování šíitů a sunnitů zrovna nesvědčí. Zvěrstva přicházejí z obou stran. Objevily se záběry sunnitských vězňů, které měli zmasakrovat iráčtí vojáci – odveta za předchozí postup radikálů. Pravda se ale v informační válce ověřuje jen těžko. „Irácká armáda se musí znovu postavit na nohy – naši lidé v tom těmto elitním jednotkám pomáhají,“ uvedla zástupkyně mluvčí ministerstva zahraničí USA Marie Harfová. 

Irák si stěžuje, že Amerika oddaluje dodávku stíhaček F-16. Doufá, že už v těchto dnech získá několik použitých ruských letadel. Bouře v Iráku přiměla Spojené státy k zatím nejzásadnějšímu vstupu do války v sousední Sýrii. Umírněné opozici poskytne zbraně i výcvik za půl miliardy dolarů. „Budeme se o to víc bavit o schopnosti umírněné opozice v Sýrii být důležitým hráčem v potlačování ISIS,“ konstatoval americký ministr zahraničí John Kerry. Záruky, že se zbraně jednou neotočí proti Američanům, ale neexistují.  

Kurdové bojují s nedostatkem benzinu 

Bojů mezi sunnitskými radikály z ISIL a vládními silami zůstala poměrně ušetřena kurdská autonomní oblast na severu země. I obyvatelé jejích tří provincií ale pociťují přímé dopady ofenzivy radikálů – na tamních čerpacích stanicích došly pohonné hmoty. Kvůli uzavření největší irácké rafinérie v Bajdží, silnicím zablokovaným boji s povstalci a následnému prudkému zvýšení poptávky stojí podle agentury AFP před pumpami v kurdských oblastech desítky aut, jejichž řidiči trpělivě čekají hodiny, ba i dny na doplnění nádrže.

  
Současný nedostatek pohonných hmot v iráckém Kurdistánu je nejhorší za posledních několik let a některé čerpací stanice kvůli němu prostě zavřely. Irácký Kurdistán je sice bohatý na ropu, není ale v tomto ohledu zcela soběstačný. Produkuje tak kolem 60 procent své potřeby, zbytek ovšem získával z rafinérie v Bajdží, jíž se povstalci pokusili zmocnit a která pak byla zavřena. Nedostatek pohonných hmot je „výhrou“ pro černý trh.