Klidná oáza na Blízkém východě – Jordánsko se islamistů nebojí

Ammán – Boje se sunnitskými extremisty v Iráku už pocítili tento týden i u jordánské hranice na přechodu Turajbil. Ammán posiluje hlídky v celé pohraniční zóně. Nestabilita v zemi velké jako Česká republika by pro západní spojence znamenala další geopolitickou prohru. A pro náboženské radikály nové bitevní pole. Radikálové se zatím snaží lovit nové přívržence v jordánských uprchlických táborech. Ammán ale strach nemá.

Horizont: Islamisté se snaží uspět i v Jordánsku (zdroj: ČT24)

Džihádisté včera vyhlásili na dobytém území v Iráku Islámský stát. Řídit ho bude jejich vůdce abú Bakr Bagdádí. Boje na řadě míst pokračují, včetně Saddámova rodného města Tikrít. Postup džihádistů Irákem už vyvolává znepokojení i v sousedním Jordánsku. Klíčový spojenec Západu na Blízkém východě má společnou hranici s iráckou provincií Anbár, kterou ovládají islamističtí radikálové. „Myslím, že se snaží posílit jejich násilné schopnosti – hlavně vraždy a bombové atentáty. ISIS chce vytvořit novou frontu v jiných regionech,“ konstatoval bývalý agent vojenských zpravodajských služeb US Derek Harvey. 

Přívrženci Islamistického státu v Iráku a Sýrii se snaží nalákat hlavně uprchlíky v jordánských utečeneckých táborech. V nuzných podmínkách tam živoří více než 100 tisíc Syřanů – potenciálních bojovníků pod černým praporem ISIS. „Téměř jistě se budou snažit získat nové bojovníky v uprchlických táborech. Hledají Syřany, kteří nenávidí Asadův režim,“ podotkl analytik Douglas Ollivant z Nadace Nová Amerika.

Boje s islamisty v Iráku
Zdroj: ČT24/ISIFA

U nás je bezpečno, tvrdí jordánský ministr

Islámští fundamentalisté jsou nebezpeční pro režim krále Abduláha II. Prozápadní monarcha studoval ve Velké Británii a ve Spojených státech amerických. Jordánská vláda ale navenek nepanikaří. „Jsme velmi ostražití. Ale Jordánsko je zatím celkem bezpečné,“ konstatoval jordánský ministr zahraničí Násir Džudeh. 

Iráčané, kteří do Jordánska jezdí kvůli byznysu, tvrdí, že se v Ammánu nemusejí islamistů obávat. Průjezdná zůstává i klíčová dálnice mezi Irákem a západním sousedem. „Záležitost ISIS je směšná, nic jako ISIS neexistuje. Je to propaganda vytvořená Málikím,“ myslí si irácký řidič kamionu Ismail Kuvajlim. Jordánsko tak zůstává arabskou oázou klidu na násilím zmítaném Blízkém východě.