Separatisté ze Slavjansku: Kyjev na nás používá chemické zbraně

Kyjev - Proruští separatisté z východoukrajinského Slavjansku obviňují ukrajinskou armádu z útoků chemickými zbraněmi. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Podle zástupce velitele povstaleckých sil v Doněcké oblasti Igora Strelkova nedošlo k chemickým útokům ze strany Kyjeva poprvé. Mluvčí ukrajinských vládních sil Aleksij Dmytraškovskyj obvinění důrazně odmítá. K řádnému prošetření tohoto obvinění už vyzval ruský představitel v OSN Vitalij Čurkin.

Zástupce velitele povstaleckých sil v Doněcké oblasti Igora Strelkova uvedl, že vládní jednotky v okolí Slavjansku „znovu použily chemické zbraně“. Po jejich ostřelování předměstí prý do nemocnic začali přijíždět lidé s příznaky otravy chlorem. „Byl proveden další útok na areál místního závodu AIZ. Jeden z povstalců byl vystaven chemické otravě a ve vážném stavu převezen do nemocnice,“ uvedl rovněž Strelkovův zástupce.

Podle mínění povstalců ukrajinská armáda nasadila chlorpikrin, tedy bezbarvou a prudce jedovatou kapalinu, která byla známá jako chemická zbraň za první světové války a která se v současnosti používá v zemědělství proti polním škůdcům.

Mluvčí velení vojenské operace vedené proti povstalcům Aleksij Dmytraškovskyj obvinění označil za nesmysl. „Síly 'protiteroristické operace' (ATO) vedou odvetnou palbu jen ke své obraně. O žádné chemické zbraně nejde, je to nesmysl. Síly ATO žádné chemikálie nepoužívají,“ zdůraznil.

Prezidenti Ukrajiny Petro Porošenko a Ruska Vladimir Putin se mezitím dnes domluvili na společném postupu vyjednávání dohody o novém příměří mezi proruskými povstalci na východě Ukrajiny a ukrajinskými silami. Mimo to chtějí také rychle zavést účinnou kontrolu hranic, na níž by se měla podílet Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Dohodli se na tom v rámci čtyřstranného telefonického rozhovoru, kterého se zúčastnila i německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francoise Hollande. (Více zde)

Události: Poslední hodiny příměří na Ukrajině (zdroj: ČT24)