Lužkov se nevzdává a půjde do boje

Moskva - Odvolaný moskevský starosta Jurij Lužkov se nechce vzdát bez boje. Údajně se chystá napadnout prezidentský výnos o svém sesazení u soudu. S pokračováním sporu počítá i Kreml; chystá se další díl mediální kampaně na obrazovkách a Lužkov prý může čelit i trestnímu stíhání. Obvinění z korupce bývalý starosta kategoricky odmítá; může napadnout rozhodnutí prezidenta Dmitrije Medvěděva u nejvyššího soudu do deseti dnů, stejnou lhůtu má i soud pro posouzení. Podle komentátorů však Lužkov nemá šanci uspět, zjevně zůstal bez politických spojenců.

„Lužkov mi řekl, že se obrátí na soud,“ řekl starostův blízký přítel, známý zpěvák a poslanec Josif Kobzon, který s Lužkovem v úterý strávil několik hodin. „Řekl jsem mu, že je to naprosto zbytečné, ale on je zásadový člověk a zjevně trvá na svém,“ dodal. Popřel také, že by bývalý starosta zvažoval emigraci. „Do penze se nechystá, bude bojovat…,“ uvedl ve svém blogu Lužkovův kolega Oleg Mitvol.

Lužkovův pád přirovnávají deníky k pádům viceprezidenta Alexandra Ruckého, oligarchy Borise Berezovského či premiérů Viktora Černomyrdina, Jevgenije Primakova či Michaila Kasjanova.

Medvěděv odvolal Lužkova pro „ztrátu důvěry“. Starosta se zřejmě chystá argumentovat, že Medvěděvův předchůdce Vladimir Putin tak činil jen v případech zjevného selhání hlavy regionu či trestního stíhání. Ale sám premiér Putin ještě v úterý zdůraznil, že „prezident postupoval přísně v souladu se zákonem a v rámci svých pravomocí“. Podle listu Kommersant úřady znovu zkoumají případy, které by mohly vést ke stíhání bývalého starosty a jeho manželky Jeleny Baturinové, nejbohatší ruské podnikatelky.

Vládnoucí strana Jednotné Rusko dnes začíná vybírat kandidáty, z nichž prezident Dmitrij Medvěděv vybere nového starostu. Toho bude ještě schvalovat městský sněm, ve kterém má strana 32 z 35 poslanců. Podle předpovědí by Lužkovův nástupce mohl být znám do měsíce. Straničtí představitelé ujišťují, že štědrá sociální politika bude pokračovat.

Jurij Lužkov
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP