K Severní Karolíně míří Arthur, první atlantský hurikán sezony

Miami – Tropická bouře Arthur zesílila a stala se prvním atlantským hurikánem letošní sezony. Vichr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu míří směrem k východnímu pobřeží Severní Karolíny, kde již začala evakuace ostrova Hatteras. Počítá se rovněž s tím, že bouře naruší plánované oslavy Dne nezávislosti, který připadá na zítřek.

Varování pro Severní Karolínu bylo rozšířeno od pobřežního Surf City po hranici s Virginií. Počítá se s tím, že Arthur ještě zesílí. Jinak plné pláže severní Karoliny se rychle vyprazdňují. Zatím je na pobřeží poměrně klidné slunečné počasí. Místní ale dobře vědí, že tohle je klid před bouří.

Centrum bouře je nyní jižně od ostrova Hatteras a míří na sever. Hatteras je oblíbeným výletním místem, a úřady proto zahájily evakuaci návštěvníků a k odjezdu vyzvaly také místní. Na ostrovy Hatteras a Ocracoke se k oslavám Dne nezávislosti sjelo na 200 000 lidí.

Někteří z asi 4 000 občanů Hatterasu ale odmítají ostrov opustit. „Za 41 let, co tady žijeme, jsme odešli jenom kvůli dvěma bouřím,“ sdělila učitelka v důchodu Elizabeth Mullenová. S manželem prý na ostrově přečkali několik desítek předchozích bouří.

Dozvuky teprve sílící bouře si na pobřeží Floridy užívali hlavně surfaři
Zdroj: ČTK/AP/Bob Mack

Na pobřeží Severní Karolíny se už začaly zavírat kempy, majáky i pláže. Majitelé některých hotelů obvolávají lidi, kteří si zamluvili pokoje, aby své plány změnili.

Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) očekává, že co do počtu hurikánů a bouří bude letošek mírný. Počítá s osmi až 13 pojmenovanými bouřemi a asi se šesti hurikány, z toho jedním nebo dvěma opravdu silnými.

New York hurikán v plné síle nezasáhne, nepočítá se ani se žádným omezením oslav Dne nezávislosti, naopak v Bostonu se oslavy přesunuly už na dnešní večer.