Svět se baví plačícím japonským politikem

Tokio - Na internetu se rychle rozšířilo video s plačícím a vřískajícím japonským politikem. Muž se zhroutil, když mu novináři na tiskové konferenci pokládali nepříjemné otázky. Sedmačtyřicetiletý Ryutaro Nonomura totiž využíval veřejných prostředků k tomu, aby navštívil lázně. Jen loni tam jel celkem 106krát.

Japonský list Kobe Shimbun varoval, že politik využil peníze daňových poplatníků. Návštěvy lázní sice nebyly nezákonné a Japonec je nahlásil úřadům předem, stály ale v přepočtu asi 6 milionů korun. Proto nenechaly novináře chladnými. Žurnalisté chtěli vysvětlení. 

Otázky na tělo ale politik nezvládl. Začal pronášet nesmyslné fráze, brečel a bouchal do stolu. „Kandidoval jsem pro svět. Abych změnil svět, jsem dělal všechno. Lidé z prefektury mě zvolili, i když jsem byl pro ně cizinec. Stal jsem se zákonodárcem,“ prohlásil Japonec. 

Politici dostávají v prefektuře Hyogo na náklady, včetně cestovného, asi 5 tisíc amerických dolarů měsíčně (zhruba 100 tisíc korun).

V Japonsku vyvolal politikův emocionální výbuch rozporuplné reakce. Řadu lidí pobavil, mnozí byli ale naštvaní kvůli tomu, že odvádějí daně, přičemž jejich peníze jdou na podivné účely. "Buď chlap! Nebreč!" napsal jeden uživatel na YouTube. "To je tak trapné. Je opilý?" zeptal se jiný. Z videa se rychle stal virál a lidé si začali dělat legraci i z Japoncova profilu na Wikipedii, kde celý jeho „projev“ přepsali, včetně citoslovce „ááááh“, když politik vřískal.