Ukrajinská armáda dobyla zpět městečko nedaleko Slavjansku

Kyjev - Ukrajinské vládní síly osvobodily z područí proruských separatistů městečko Mykolajivka (rusky Nikolajevka) v Doněcké oblasti. Operace si však vyžádala 2 životy vojáků, mrtvých v řadách povstalců je ale prý mnohem víc. Ukrajinské síly po dobytí Mykolajivky dál postupují na Slavjansk a vojenský vůdce doněckých povstalců kvůli tomu vyzval Rusko, aby zasáhlo. Prezident Petro Porošenko prohlásil, že Ukrajina je připravena k jednání třístranné kontaktní skupiny. Může se konat v sobotu.

Vládní jednotky přišly v rámci ofenzívy na východě země jen dnes o čtyři padlé, dalších 13 se zranilo. Armáda prý ale zlikvidovala nejméně 150 rebelů. Do boje nasadila i dělostřelectvo a letectvo, s jejichž pomocí zničila opěrné body povstalců i sklad munice. Podle ukrajinských úřadů od poloviny dubna v bojích s povstalci zahynuly dvě stovky příslušníků vládních sil a více než šest stovek dalších utrpělo zranění.

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij agentuře AP řekl, že od konce příměří, které po deseti dnech vypršelo v pondělí, zaznamenaly vládní síly značné úspěchy. Mimo jiné ovládly 17 vesnic a od povstalců vyčistily přes dvě desítky měst, takže nyní kontrolují dvě třetiny východních oblastí. Z 36 rajónů (okresů) Doněcké a Luhanské oblasti jich prý vojsko ovládlo třiadvacet.

Jan Šír, Institut mezinárodních studií, FSV UK

„Na Ukrajině probíhá už pátý měsíc regulérní válka. Zdá se, že ukrajinská strana sebrala dostatek sil, musí ukázat odhodlání bránit se agresi. Ukrajinská armáda ale zatím osvobozovala víceméně vesnice a teď přicházejí na řadu velká města, kde se válka nejen vede hůře, ale kde lze očekávat i větší střety ve smyslu počtu obětí.“

Rebelové z Doněcku oznámili, že město během noci čelilo těžkému ostřelování, nyní je tam prý situace ale stabilní. Také představitelé luhanských povstalců uvedli, že v noci armáda zahájila ostřelování předměstí Luhansku a že několik střel dopadlo i do centra. Dělostřelecký granát prý zabil ženu, jeden muž byl zastřelen a povstalci hlásí také asi deset zraněných civilistů. Podle rebelů několik střel vážně poškodilo onkologickou kliniku.
  
Luhanský starosta Serhij Kravčenko vyzval všechny bojující strany, aby zastavily vojenské akce a začaly okamžitě vyjednávat. „Dnes se válka dostala do domů místních obyvatel - bojové operace pokračují v ulicích, zabíjejí lidi, mění domy a školy v trosky,“ uvedl jeho úřad v prohlášení. „Ostřelování města s půlmilionem obyvatel je zločinem proti vlastnímu lidu.“
  
Šéf nikým neuznané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov mezitím oznámil, že rozpustil vládu. Bez dalších podrobností pouze uvedl, že úřadující ministerský předseda Marat Baširov do týdne předloží návrh na složení nového kabinetu.

Šír: Osvobozovat města je těžší než vesnice (zdroj: ČT24)

Ruští nacionalisté provokují s názvoslovím

Ruský poslanec Michail Děgťarjov za nacionalistickou stranu Vladimira Žirinovského požádal jazykové regulátory z Ruské akademie věd o to, aby Ukrajinu v ruštině opět přejmenovali na Malorusko. Tak se totiž této zemi říkávalo od 14. století až do bolševické revoluce roku 1917. „Výraz Malorusko je záhodno využívat rovnoprávně s výrazem Ukrajina. Začít je třeba s politiky a novináři, pak se chytí i veřejnost,“ míní Děgťarjov. Výraz Ukrajina prý navíc stejně vymysleli a prosadili Poláci.

Člen Ruské akademie věd Leonid Krysin, který se věnuje moderní ruštině, ovšem pokládá výraz Malorusko za takový archaismus, že ve srovnání s Ukrajinou opravdu zní pramálo samostatně a spíše imperiálně - a nejspíše proto se z jazyka vytratil. Opětovné oživení by tedy potřebovalo opravdu závažné argumenty. Výrazy Malorusko či Novorusko v současné době používají především povstalci operující na východě Ukrajiny.

Vladimir Žirinovskij
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel
Vydáno pod