V Polsku spadlo letadlo, 11 mrtvých

Čenstochová (Polsko) – Při dnešní letecké nehodě u města Čenstochová v centrálním Polsku zemřelo 11 osob. Podle polské televize TVN24 o tom informovali místní hasiči. Pád letadla s lidmi chystajícími se k parašutistickému seskoku přežil jediný člověk. Stroj se zřítil krátce po startu, příčina nehody se vyšetřuje.

Stroj Piper Navajo se zřítil asi tři minuty poté, co se po čtvrté hodině odpolední vznesl z letiště Rudniki. Posádka nestihla ani vydat nouzový signál. Na zem dopadl asi tři kilometry od letiště u lesa mimo obydlenou oblast. Po pádu začal hořet a zasahující hasiči a záchranáři našli poblíž trosek stroje dva mrtvé a jednoho žijícího člověka.

Čtyřicetiletý muž byl ve vážném stavu dopraven vrtulníkem do nemocnice v Čenstochové. Prý byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Dalších devět ohořelých těl vyprostili hasiči z trosek. Většina lidí na palubě se přitom chystala na svůj první seskok s padákem. 

letecký publicista Martin Velek

„Pokud bylo v letadle opravdu 11 lidí, pak bylo přetížené. Parašutista navíc váží víc než obyčejný cestující – má nejméně dva padáky, hlavní a záložní… Otázkou spíše je, v jakém stavu letadlo bylo, jak bylo udržované a zda nedošlo k dalším pochybením.“

Příčinu nehody zatím úřady vyšetřují. Podle médií mohl být stroj přetížen, neboť jeho kapacita je pouze deset osob. Ve spojení s velkým vedrem mohl tento fakt vést k selhání jednoho z motorů. Tato verze však dosud nebyla oficiálně potvrzena.

Bylo příčinou pádu opravdu přetížení?

„Pipery jsou letadla, která jsou i přes své stáří spolehlivá. Například by dokázala přistát i bez motorů. Mohlo jít o chybu pilota, stroj mohl být také přetížen. Teď můžeme jen spekulovat, v tuto chvíli není nic jasné. Musíme počkat na závěr vyšetřovací komise,“ míní Martin Podgorski z polské letecké záchranné služby.

Podle svědků nehody se letadlu těsně před pádem zadrhávaly motory. I to by nasvědčovalo přetížení. Agregáty Navaja jsou totiž chlazené především vzduchem – při jeho vysoké teplotě, která kolem letiště po celý den panovala, a příliš vysokém výkonu se tak motory jednoduše zaseknou.

Místní parašutistická škola si letoun pořídila teprve v květnu. Na palubě byli v tragické chvíli pilot, jeden z majitelů společnosti, tři její klienti, trojice instruktorů a čtyři účastníci parašutistického kursu.

Agentura PAP uvádí, že jde o nejtragičtější polskou katastrofu civilního letadla za dlouhá léta. Dosud posledním podobným neštěstím byl v listopadu 2011 pád malého letadla ve Slezsku, který nepřežil nikdo ze čtyř lidí na palubě.

Vydáno pod