Bouře Arthur odřízla od elektřiny také východní cíp Kanady

Ottawa - Bouře Arthur, která v sobotu zeslábla z původní síly hurikánu, způsobila v závěru téhož dne rozsáhlé výpadky elektřiny na východním pobřeží Kanady. Podle agentury Reuters vydatný liják a vichřice přerušily v oblasti Nového Brunšviku a Nového Skotska dodávky proudu pro 250 tisíc domácností a firem.

Arthur přecházel od čtvrtka jako hurikán druhého stupně od jihu podél východního pobřeží USA a přinutil obyvatele mnoha měst odložit či zrušit tradiční oslavy pátečního Dne nezávislosti. Na východním pobřeží Severní Karolíny za Arthurem zůstalo asi 22 tisíc domácností bez elektřiny.

V pátek večer místního času slábnoucí Arthur ještě v síle hurikánu prvního stupně přešel kolem pobřeží státu Massachusetts, kde způsobil přívalové deště a s nimi spojené bleskové povodně. Ve východním výběžku státu Maine podle meteorologů napršelo v důsledku přechodu vzdušné masy přes 125 milimetrů srážek.

Opatření před hrozící bouří Arthur
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Síla větrů uvnitř bouře Arthur poklesla ještě v sobotu ke 100 kilometrům za hodinu a měla by se dále snižovat. V době největší intenzity hurikánu přitom dosahovala až na 160 km/h. Podle meteorologů v současnosti svým charakterem spíše než tropickou bouři připomíná tlakovou níži typickou pro zimní období. 

Arthur se stal prvním hurikánem na východě USA od chvíle, kdy v říjnu 2012 poničila New York a New Jersey superbouře Sandy, která způsobila škody odhadem za 70 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu korun).