Ukrajinské letectvo odrazilo útok separatistů na letiště v Luhansku

Kyjev – Ukrajinským vládním silám se podařilo odrazit útok proruských separatistů na letiště v Luhansku na východě země. Letectvo zničilo dva tanky a raketomet, kterým se separatisté marně pokoušeli ukrajinské stíhačky sestřelit. Oznámila to agentura Interfax. Letiště tak nadále zůstává v rukou vládních sil. Prezident Petro Porošenko dnes navštívil dobytý Slavjansk, kde zároveň slíbil, že vojáci také brzy osvobodí města Doněck i Luhansk.

„Ukrajinské letecké síly zasadily údery pozicím teroristů u luhanského letiště, obsazeného vojáky. Výsledkem úderu bylo zničení dvou tanků a jednoho raketometu Grad,“ uvedl šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk. Podle tiskového oddělení armádní operace „v současnosti boj skončil a teroristé utrpěli podstatné ztráty“, na rozdíl od armády. Žádné ztráty neutrpělo ani letectvo.

Dříve agentura Unian uvedla, že lvovští výsadkáři na luhanském letišti čelí masivnímu útoku separatistů. „V Luhansku ozbrojenci ostřelují letiště ze tří tanků a raketometem Grad,“ napsala agentura s odvoláním na aktivisty nevládní organizace Pravda zprava, sledující situaci na místě. Prý tyto tanky v noci přejely hranici z Ruska, a to spolu s konvojem přivážejícím munici.

Při minometném ostřelování u Luhansku padli dva vojáci vládních sil. Zraněného reportéra ukrajinské televize přepravil armádní vrtulník do vojenské nemocnice v Charkově, kde lékaři označují stav pacienta za uspokojivý.

Separatisté v Doněcku zvažují „pozvání“ žoldnéřů

Pod tlakem vládních sil se začali separatisté o víkendu stahovat do svých bašt - Doněcku a Luhansku. Právě zde se hodlají postavit vládním silám na odpor. „Ministr obrany“ místních rebelů v Doněcku Igor Girkin ovšem přiznal, že Doněck v současné době nedokáže ukrajinské armádě čelit. Město je na tom prý podobně jako Slavjansk, který nedávno armáda dobyla. Girkin zároveň přiznal, že začínají být znát velké ztráty - chce proto platit žoldnéře.

Horizont: Porošenko navštívil východ Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Vzbouřencům prý dělá starosti nedostatečné týlové zabezpečení a zásobování. Bojovníků je podle něj na milionové město málo. Je prý třeba sehnat osm až deset tisíc dalších lidí, ať už „přijdou sami, nebo budou pozváni“. Podle ruské agentury RIA Novosti chce Girkin vytvořit doněckou „nájemnou armádu“. Její příslušníci by měli dostávat žold pět až osm tisíc hřiven (8 600 až 13 800 korun) měsíčně.  

Příměří nepřichází v úvahu, sdělil ruskému deníku Komsomolskaja pravda jiný vůdce doněckých vzbouřenců Andrej Purgin. Jednotky ukrajinské armády, Národní gardy a vojsk ministerstva vnitra zapojené do operace proti vzbouřencům prý nevytvořily dostatek koridorů pro odchod civilního obyvatelstva z oblastí bojů. Purgin chce, aby Kyjev objasnil osud čtyř stovek „nezvěstných“ povstalců. „Byli vzati jako rukojmí. Prezident Petro Porošenko by měl jít před haagský tribunál pro válečné zločiny,“ dodal.

Kreml: Ukrajina nám bude krást plyn

Šéf kanceláře ruského prezidenta Sergej Ivanov nařkl Ukrajinu, že na podzim začne krást z tranzitních plynovodů ruský zemní plyn směřující do Evropy. „Na základě zkušeností víme, že když přijde podzim a zima a na Ukrajině nebude dostatek plynu, pak ho začnou (Ukrajinci), promiňte mi ten výraz, krást,“ řekl podle Interfaxu kancléř ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusista Milan Dvořák:

„V nouzi se to může stát. Jak víme, nebyl by to první případ, protože v roce 2009, když se Rusko s Ukrajinou nedohodly na tom, kolik má Ukrajina platit a jaký má splácet dluh, tak Rusové řekli, že si nesmí brát žádný krychlový metr z toho, co Rusko posílá do Evropy. Potom s poukazem na to, že se krychlové metry ztrácejí, zastavilo Rusko dodávku. Plyn se ale ztrácel už v letech předtím, jenže to bylo zřejmě v době, kdy nebyl politický zájem na tom, aby se o tom mluvilo na veřejnosti.“

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan ale následně tvrzení šéfa Putinovy kanceláře důrazně odmítl. Ukrajina podle něj v plném objemu zajišťuje tranzit ruského plynu do Evropy a pro své potřeby tento plyn neodebírala a odebírat nebude. „Předchozí prohlášení tvrdila, že začneme (plyn) odebírat hned nazítří. Do dnešního dne tento plyn neodebíráme a odebírat se ho nechystáme,“ řekl ukrajinský ministr podle agentury Interfax-Ukrajina.
  
V této souvislosti Prodan poukázal na předchozí nepravdivá tvrzení ruského monopolního vývozce plynu Gazpromu, že reverzní tok plynu z Evropy na Ukrajinu je nezákonný. „Pak ale Evropská komise sdělila, že reverzní dodávky jsou zákonné a neodporují nejen evropským právním normám, ale nepochybně ani ruským,“ dodal Prodan.

Rusista: Plyn se ztrácel i dřív (zdroj: ČT24)

Rusko v červnu přestalo dodávat Ukrajině plyn kvůli sporům o nezaplacené účty a o cenu za plyn. Od té doby panují obavy, že to ohrozí plynulost dodávek suroviny do zbytku Evropy. Gazprom v úterý oznámil, že celková částka, kterou Ukrajina dluží za odběr ruského plynu, se zvýšila na 5,3 miliardy dolarů (zhruba 107 miliard korun). Ruská společnost zároveň opakovaně informuje, že dodávky zemního plynu přes Ukrajinu dál na západ do zemí Evropské unie zůstávají beze změn.