Snowden poprosil Rusy o prodloužení azylu

Washington - Americký uprchlík Edward Snowden oficiálně požádal ruské úřady o povolení zůstat v Rusku déle. Azyl mu vyprší na konci července. Bývalý zaměstnanec americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) předal loni v létě médiím informace o tom, že NSA sleduje elektronickou a telefonickou komunikaci osob a státníků po celém světě. Zjištění vyvolalo pobouření v USA i v zahraničí. Snowden byl obviněn ze špionáže a krádeže dokumentů, v USA mu hrozí mnohaleté vězení.

Američan Edward Snowden - jedni ho mají za zrádce, druzí za vlastence a hrdinu. Uprchlík trvá na tom, že to, co udělal, je správné, ačkoliv si americká vláda a politici myslí pravý opak. Ministr zahraničí John Kerry ho vyzval, aby se „pochlapil“ a vrátil, pokud důvěřuje americké justici. „Rozhodujícím faktorem je, že se jedná o muže, který zradil svou zemi, který sedí v Rusku, v autoritativní zemi, kde se ukryl,“ řekl Kerry v americké televizní stanici CBS. 

Snowden uvedl, že se nechce stát obětním beránkem americké justice a být exemplárně potrestán s tím, že se nic nezmění. Je ochoten se vrátit do Spojených států jen za situace, kdy to povede k určitým změnám. „Ústava Spojených států byla porušena ve velkém měřítku,“ sdělil v květnu redaktorovi stanice NBC News.

Demonstrace za Snowdena
Zdroj: ČTK/DPA/Bodo Marks

Snowden uprchl z USA přes Hongkong do Moskvy, kde na několik týdnů uvízl v tranzitním prostoru na letišti, jelikož neměl platné doklady.

Nakonec požádal o dočasný azyl v Rusku. Ten dostal - platí do konce července, ale očekává se, že mu ho Moskva bez problémů prodlouží. „Procedura je velmi jednoduchá, pokud by občan nějakého státu chtěl zůstat a žít v Rusku. V tomto případě mluvíme o Snowdenovi, takže jsme absolvovali proceduru, aby byl udělen dočasný azyl,“ řekl Snowdenův právník Anatolij Kučerena, jehož cituje server televize RT.

Podle Kučereny už byly odevzdány potřebné dokumenty. Snowden dřív požádal o azyl v několika dalších zemích - třeba v Brazílii.

  • Snowden před rokem předal médiím informace o tom, jak NSA shromažďuje informace o elektronické komunikaci statisíců lidí po celém světě.
  • Podle zveřejněných dokumentů byli mezi monitorovanými i vrcholní politici, mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová.
  • USA na Snowdena vydaly zatykač. Někdejší analytik tajné služby se v současnosti zdržuje v Rusku, kde získal dočasné útočiště.
  • Americký prezident Barack Obama v souvislosti s aférou přislíbil změnit práci špionážních agentur. USA podle něj již nebudou monitorovat komunikaci hlav států a vlád blízkých spojenců. Oznámil také omezení programu plošného získávání dat o telefonátech Američanů.