Kurdové chtějí bojkotovat zasedání vlády, Málikího vyzvali k odstoupení

Bagdád - Iráčtí Kurdové v ústřední vládě chtějí bojkotovat její zasedání. Vyzvali zároveň premiéra Núrího Málikího k odstoupení. Reagovali tak na premiérovo středeční obvinění, že na svém autonomním území poskytují útočiště povstalcům z organizace Islámský stát (IS) a dalším sunnitským rebelům. Úřady v Bagdádu následně zastavily nákladní lety do autonomního Kurdistánu. Rebelové mezitím převzali kontrolu nad jaderným materiálem používaným pro vědecký výzkum na univerzitě v Mosulu. Americká vláda však tvrdí, že se nejedná o obohacený uran použitelný při výrobě jaderných zbraní. Potvrdila to i Mezinárodní agentura pro atomovou energii.

Kurdští politici v Málikího vládě v současnosti zastávají pozice ministra zahraničí, obchodu, zdravotnictví a migrace. Ve svých úřadech chtějí zůstat, nebudou se ale účastnit zasedání kabinetu.

Podle iráckých Kurdů je Málikí „hysterický“ a pokouší se svalit svou vinu za selhání v boji s IS na jiné, uvedl mluvčí kurdské autonomní oblasti. Premiér prý zemi zničil, a „kdo zemi zničil, nemůže ji zachránit,“ dodal mluvčí. V autonomním Kurdistánu prý není pro povstalce z Islámského státu žádné místo. Premiér Málikí své středeční obvinění na adresu Kurdů, které pronesl během pravidelné promluvy ve státní televizi, nepodepřel žádným důkazem. Zároveň ostře kritizoval kurdské snahy o vyhlášení referenda o nezávislosti.

Kurdské ozbrojené složky pešmergů nicméně ovládají v současnosti nejen autonomní Kurdistán, nýbrž také oblast kolem města Kirkúk s bohatými nalezišti ropy. V posledních týdnech se několikrát střetli s povstalci z IS. Ti se však soustředí především na dobytí Bagdádu.

Po zveřejnění kurdské reakce na Málikího vyjádření oznámil šéf iráckého úřadu pro civilní letectví, že až do odvolání zastavuje všechny nákladní lety směřující do měst Irbílu a Sulajmáníje v autonomní oblasti Kurdistánu. Osobní letecká přeprava bude prý nicméně fungovat bez omezení.

Iráčtí povstalci se dostali k uranu z univerzity v Mosulu

Podle dopisu iráckého velvyslance při OSN se džihádistům dostalo do rukou asi 40 kilogramů uranu. Diplomat v listu vyzývá mezinárodní společenství, aby pomohlo „zažehnat hrozbu jeho zneužití teroristy v Iráku či v zahraničí“.

Sunnitští radikálové z ISIL
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Dopis se objevil pouhý den poté, co velvyslanec informoval OSN o tom, že sunnitští povstalci z IS ovládli sklad chemických zbraní severozápadně od Bagdádu, v němž se nacházejí zbytky 2 500 znehodnocených chemických raket a chemických látek. I ve středu americká vláda uklidňovala, že materiál je už pro vojenské účely nepoužitelný (více zde).

Město Mosul ležící asi 400 kilometrů severozápadně od metropole Bagdádu obsadili sunnitští rebelové z Islámského státu (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL) 10. června během bleskové ofenzivy, při níž ovládli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku.

Podle OSN zemřelo v červnu v Iráku v důsledku bojů a násilností přinejmenším 2 417 osob, včetně 1 531 civilistů. Více než milion lidí prý také opustilo své domovy.