Chudí dostanou v Berkeley lékařskou marihuanu zdarma

Berkeley - Kalifornské Berkeley se odhodlalo k revolučnímu kroku. Marihuanu k lékařskému užití tam rozdávají zadarmo chudým. V Americe už povolili legální prodej této lehké drogy pro rekreační užití v Coloradu a nově i ve Washingtonu.

V Berkeley dostanou chudí lékařskou marihuanu zdarma (zdroj: ČT24)

Berkeley má pověst liberálního města. Pod heslem „marihuanu potřebným“ nyní radnice nařídila, že chudí mají nárok na stejně kvalitní drogu jako všichni ostatní. „Mluvíme o léku zdarma. Tohle je lékařská marihuana, používaná ke zmírnění bolesti, zeleného zákalu, srdečních potíží a podobných věcí. Takže si myslím, že je to dobrý nápad,“ prohlásil radní Daryl Moore. 

Celé město ale z jednomyslné iniciativy radních nadšené není. Kritiky neutišil ani fakt, že distribuční místa v Berkeley rozdají zdarma jen dvě procenta zásob marihuany. „Jen to otevře dveře lidem, kteří dostanou marihuanu a pak jí prodají, místo aby ji sami použili k lékařským účelům,“ myslí si jeden z obyvatel města. 

Marihuana redukuje počet záchvatů
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Jon-Michael Sullivan

Marihuanu dostane bezplatně jen člověk, jehož roční příjem nepřevyšuje v přepočtu 640 tisíc korun, nebo člen rodiny, která si ročně nevydělá 920 tisíc. Zároveň musí mít předpis od doktora. „Pro někoho, kdo je vážně nemocný, je velmi těžké udržet si práci a stálý příjem, aby si mohl dovolit léky,“ podotkla Michaela Greenová ze Sdružení pacientů užívajících marihuanu.

Marihuana na lékařský předpis je v současnosti k dostání ve 23 amerických státech. Jako první ji v roce 1996 legalizovala Kalifornie. Právě kalifornské Berkeley teď jde jako první v distribuci medicínské marihuany ještě o krok dál.

Vydáno pod