Porošenko: Za každého padlého vojáka zemřou stovky povstalců

Kyjev – Po raketovém útoku separatistů na východě Ukrajiny zemřelo nejméně 19 vojáků a prezident Petro Porošenko už slíbil odplatu - za každého padlého vojáka mají zaplatit životem stovky separatistů. Také na straně vzbouřenců zahynuly v posledních dnech desítky lidí. Ukrajinský prezident předtím oznámil, že Rusko a separatisté odmítli návrhy na jednání o příměří. Podle separatistů si ukrajinské vedení kladlo nepřijatelné podmínky. Požadovalo prý, aby vzbouřenci složili zbraně ještě před začátkem rozhovorů. Rusko už uzavřelo tři hraniční přechody.

Útok byl patrně proveden raketomety Grad. Podle ministerstva obrany zahynulo 19 vojáků a dalších 39 bylo zraněno. Ukrajinské úřady dlouho uváděly odlišná čísla - od 20 mrtvých až do pěti desítek.

„Za život každého vojáka zaplatí povstalci desítkami a stovkami svých životů. Žádný terorista se nevyhne odpovědnosti, každý dostane, co si zaslouží,“ řekl Porošenko po mimořádné schůzce bezpečnostních představitelů země. Dodal, že Kyjev „vypátrá a zlikviduje“ všechny separatisty odpovědné nejnovější masakr.

„Od začátku protiteroristické operace takovéto ztráty při jednom incidentu nebyly,“ konstatoval spolupracovník Českého rozhlasu Alexandr Tolčinský s tím, že proruské síly byly zjevně dosud podceňovány.

Dušan Rovenský, redaktor ATM

„Raketomety typu Grad vlastní řada zemí, jsou už poměrně zastaralé – pocházejí z 60. let. Mezi vlastníky tohoto systému patřilo i Československo, později Česko, které je ale později vyřadilo. Separatisté získali řadu zbraní přímo ze skladů ukrajinské armády, ať již z dobytých základen, nebo od vojáků, kteří se jim vzdali.“

Během bojů v několika posledních dnech zahynulo na druhé straně fronty nejméně
50 proruských bojovníků. Šlo především o oběti vzdušného bombardování pozic rebelů poblíž ruské hranice.
  
Boje se stále vedou rovněž o letiště v Doněcku, které narozdíl od města samotného kontrolují vládní síly. Podle armády se ve čtvrtek večer k letišti přiblížila skupina povstalců vyzbrojených těžkými kulomety a v noci se tam ozývala střelba. 

Povstalci chtějí vlastní letectvo

Separatisté dnes oznámili sestřel dvou armádních letadel. Jedno údajně zlikvidovali u města Perevalsk asi 30 kilometrů západně od Luhansku a druhé u Dzeržynsku v Doněcké oblasti. Šéf nikým neuznané povstalecké Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov mezitím ohlásil, že síly bojující proti Kyjevu budou mít vlastní letectvo, neboť se již brzy podaří zprovoznit ukořistěné letadlo.

Proruský gubernátor Donbasu Pavel Gubarev uvedl, že stav ozbrojených sil povstalecké Doněcké lidové republiky se postupně zlepšuje a že k odvodům se tento týden přihlásila asi tisícovka dobrovolníků. 

image_581265
Zdroj: ČT24

USA a Ukrajina chtějí hnát Rusko k odpovědnosti

Americký viceprezident Joe Biden podle komuniké přislíbil Porošenkovi, že USA se zasadí u partnerů v mezinárodním společenství za to, aby se Rusko muselo zodpovídat z pokračující podpory separatistů. Kyjev si opakovaně stěžuje, že proruským vzbouřencům přichází z Ruska pomoc - jak noví bojovníci, tak výzbroj, včetně tanků a obrněných transportérů.

Porošenko o marných snahách vyřešit krizi jednáním informoval také německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Ukrajinský prezident sdělil, že přes veškeré úsilí ukrajinské strany nezískaly adekvátní odpověď snahy o uspořádání konzultací kontaktní skupiny pro mírové urovnání krize - ať už setkáním, anebo cestou videokonference,“ ohlásila prezidentská kancelář. Porošenko ujistil Merkelovou, že je připraven přistoupit na příměří, které však musí být oboustranné a ověřitelné, tedy pod nezávislým dohledem, musí být provázeno kontrolou státních hranic v souběhu se zahájením politických rozhovorů.

Kreml ve čtvrtek oznámil, že vedoucí představitelé Ruska, Německa a Francie se shodli, že na východě Ukrajiny je potřeba nové příměří. Komuniké Elysejského paláce naproti tomu zdůraznilo, že francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová „žádali, aby prezident Putin vyvinul veškerý nezbytný tlak na separatisty s cílem přimět je ke skutečnému jednání“. Zároveň ho vyzvali, aby přijal konkrétní opatření na kontrolu rusko-ukrajinských hranic.

Vydáno pod