Sinaj hlásí po útoku na vojenské stanoviště osm mrtvých

Káhira – Při minometném útoku na vojenské stanoviště v egyptské části Sinajského poloostrova zahynulo nejméně osm lidí. Dalších 20 se zranilo. Incident se udál poblíž hranice s Izraelem. Uvedla to agentura AP s odvoláním na bezpečnostní a zdravotnické zdroje. Mezi mrtvými je prý i příslušník bezpečnostních složek a dvě děti.

Útok se odehrál v neděli pozdě večer ve městě Aríš, správním středisku governorátu Severní Sinaj. Podle bezpečnostního činitele bylo zasaženo vojenské stanoviště, kde zemřel voják. Útok poničil také supermarket, lékárnu a obytnou budovu.  

Ředitel nemocnice v Aríši uvedl, že o život přišlo sedm civilistů včetně dvou dětí a 24 dalších lidí utrpělo zranění. Dítě je prý i mezi zraněnými.  

Radikálové mají na svědomí už stovky lidí

Egypt se již nějakou dobu potýká s povstáním islamistů ze Sinajského poloostrova. Násilí gradovalo od loňského července, kdy armáda svrhla bývalého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Radikálové na Sinaji od minulého roku zabili stovky lidí, hlavně policisty a vojáky.  

Nejnovější útok se odehrál v době izraelské vojenské ofenzivy v Pásmu Gazy, které sousedí s Egyptem. Několik raket na podporu palestinských skupin v minulých dnech vypálili i ozbrojenci na Sinaji. Činitelé v neděli podle agentury AP uvedli, že nový pokus o ostřelování Izraele překazili.