Boko Haram chce vyměnit školačky za bojovníky, rodiny utěšovala Malala

Lagos - Vůdce islamistických milic Boko Haram v nově zveřejněném videu uvedl, že unesené školačky pustí na svobodu výměnou za propuštění svých bojovníků. Islamisté unesli více než 200 dívek před čtvrt rokem. Nigerijská vláda dosud podobnou výměnu odmítala. Zemi v těchto dnech navštívila pákistánská bojovnice za právo žen na vzdělání Malala Júsufzaiová. Setkala se i s rodinami unesených dívek a nigerijským prezidentem. Tlačila na něj, aby se více zasazoval o osvobození školaček.

Vůdce Boko Haram Abubakar Shekau vyzdvihuje na videu nedávné útoky, které hnutí podniklo, včetně výbuchu ve skladu paliva v Lagosu. Dvacátého pátého června při něm zemřeli nejméně čtyři lidé včetně údajné sebevražedné atentátnice. Místní vláda přitom tvrdila, že za explozí stojí výbuch plynové lahve. 

Dívky zadržované islamisty zmizely z gymnázia ve městě Chibok a z několika dalších škol na severu Nigérie. Je jim mezi 15 a 18 lety. Vůdce Boko Haram již dříve pohrozil, že studentky prodá do otroctví. Několika dívkám se mezitím podařilo uniknout na svobodu. 

Malala s rodinami školaček soucítí, sama si prožila peklo

S rodiči unesených se setkala o víkendu mladá Pákistánka Malala, která byla jednou z prvních známých osobností, jež vystoupila na podporu pohřešovaných školaček a připojila se ke kampani Bring Back Our Girls (Vraťte naše dívky). „Považuji tyto dívky za své sestry… A budu je podporovat, dokud nebudou propuštěny,“ uvedla Pákistánka. „Budu se aktivně účastnit kampaně Bring Back Our Girls, abych se ujistila, že se vrátí bezpečně domů a budou pokračovat ve svém vzdělávání,“ dodala.  

Malala Júsufzaiová
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/Jonathan Brady

Na pákistánskou dívku před téměř dvěma lety kvůli její podpoře práva žen na vzdělání zaútočili povstalci z hnutí Taliban. Cestou ze školy v pákistánském údolí Svát ji v autobuse střelili do hlavy a do krku. Několik dní byla dívka v kritickém stavu, pak byla převezena do Birminghamu v Británii, kde se podrobila sérii náročných operací. „Dokážu se vcítit do situace, kterou nyní prožíváte. Pro rodiče je opravdu těžké vědět, že jejich dcera je ve velkém nebezpečí. Mým přáním k narozeninám je: Vraťte naše dívky živé a ihned,“ dodala během setkání s Nigerijci Malala.