Separatisté prý sestřelili ukrajinský letoun při bombardování města Snižne

Kyjev – Proruští vzbouřenci sestřelili na východě Ukrajiny další vojenský letoun. Su-25 byl prý zasažen při bombardování města Snižne. Podle vzbouřenců odpálil ukrajinský letoun na město pět raket. Ukrajinci dosud tvrdili, že se jejich letectvo do bojů se separatisty nezapojuje od pondělního sestřelení vojenského dopravního letounu An-26. Nový nálet připisují Rusům nebo „neznámému stroji“. Do bezpečí se už dostali čtyři z osmi členů posádky An-26. Dvě osoby prý zadržují separatisté, ostatní se pohřešují.

Útočící letoun prý na Snižne odpálil nejméně pět raket a zasáhl obytný dům, v němž podle zatím neúplných údajů zahynulo jedenáct lidí a osm bylo zraněno. V okolí města se soustřeďují silné oddíly povstalců i jednotky ukrajinské armády. Boje v okolí Snižného prakticky neustávají. „Ve městě je mnoho zraněných, přesný počet však ještě není znám, teprve se začalo s odklízením trosek,“ napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na místní zdravotníky.

Podle Kyjeva stála za bombardováním Snižného možná Moskva. „Podle našich údajů ukrajinské letectvo nevzlétlo, čili nálet nemohl být jeho dílem,“ konstatoval šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk, podle něhož město nejspíše bombardovalo ruské letectvo.

Vzbouřenci tvrdí, že včera sestřelili jiné ukrajinské letadlo An-26 nedaleko ukrajinsko-ruských hranic. Ukrajinské ministerstvo obrany ale tuto verzi zpochybňuje, protože letoun se prý pohyboval ve výšce 6 500 metrů, což je mimo dosah mobilních raket povstalců. Za viníka považuje Rusko.

Podle pondělního tvrzení vzbouřenců jsou v jejich rukou čtyři členové posádky sestřeleného letadla. Byli prý převezeni k výslechu do ukrajinského města Krasnodon. Ukrajinská armáda už vydala prohlášení, podle něhož připravuje operaci k osvobození zadržovaných vojáků.

Jan Šír, Institut mezinárodních studií, FSV UK

„Vzhledem k tomu, že Kyjev tvrdí, že žádné letectvo do operace nenasazuje, a separatisté žádné nemají, pak ta odpověď, kdo mohl město Snižne bombardovat ze vzduchu, je nasnadě. Nejde o ojedinělý případ. Zatím nejkrvavější střet za poslední dobu se udál v pátek v Zelenopolí, kde došlo k ostřelování jednotek ukrajinské armády a národních gard raketomety. Podle nejnovějších informací se pravděpodobně jednalo o raketomety nejnovější generace, které má pouze armáda Ruské federace, jež je zavádí do výzbroje od roku 2011. Důkazy už byly předloženy v Bruselu.“

Důsledky bombardování Snižného
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Kyjev se brání, ukrajinské letouny prý zůstaly na zemi

Podobně mluvčí armádní operace proti rebelům Vladyslav Selezňov podle webu Ukrajinska pravda ujistil, že od sestřelení stroje An-26 zůstaly všechny ukrajinské letouny na zemi. To potvrzuje i mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko, podle kterého centrum Snižneho bombardoval neznámý či spíše neidentifikovaný letoun. „(…) nálet hodnotíme jako cynickou a krvavou provokaci s cílem diskreditovat ukrajinské vojáky,“ řekl podle agentury Interfax-Ukrajina.

Just k Ukrajině: Ruská obvinění nejsou ničím podložená (zdroj: ČT24)

Ukrajinský konflikt už o víkendu pocítili na vlastní kůži i lidé na ruském území. Předměstí ruského města Doněck v Rostovské oblasti zasáhly granáty. „Měli jsme možnost prohlédnout si domy, kde byli zasaženi obyvatelé. V jednom z nich zemřel postarší pán, jehož zasáhla střepina údajně z dělostřeleckého granátu. Ve druhém domě byly zraněny dvě sestry,“ konstatoval spolupracovník ČT Jiří Just, který je právě v ruském Doněcku s tím, že okolí domu výbuch značně poznamenal. Na místě jsou rozbitá skla a díry od střepin. 

Tiskový mluvčí vyšetřovacího výboru podle Justa včera prohlásil, že za útokem má stát ukrajinský radikální Pravý sektor a Národní garda, což jsou bývalé jednotky ministerstva vnitra. „Obvinění ale nejsou ničím podložená. Jsou to až propagandistické dohady z ruské strany. Z ukrajinské strany se žádné vyšetřování nevede,“ podotkl Just.

Rusko pozvalo vojenské přidělence osmnácti zemí, aby se osobně seznámili se situací v rusko-ukrajinském pohraničí. Sedm přidělenců cestu odmítlo, a to včetně zástupce Ukrajiny, naopak 11 vyhovělo.

Luhansk vzpomíná na oběti

V Luhansku platí ode dneška třídenní smutek za civilní oběti bojů rebelů s vládními vojsky. „Ztrácíme to nejcennější, co máme - životy nevinných obyvatel města. Jen za poslední tři dny zahynulo 17 lidí, 73 osob utrpělo zranění,“ uvedl starosta města podle webu Ukrajinska pravda.