Na Ukrajině spadl malajsijský boeing, více než 300 obětí

Kyjev - Na Ukrajině se zřítil malajsijský letoun s 298 lidmi na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. Obětí je víc než 300, trosky letounu totiž dopadly do obydlené oblasti. Podle agentury Interfax, která se odvolává na ukrajinské ministerstvo vnitra, bylo letadlo sestřeleno raketou BUK typu země-vzduch z výšky deseti kilometrů. Úřad ukrajinského prezidenta odmítl, že by měla pád letadla na svědomí ukrajinská armáda. Sestřelení letadla popírají i separatisté, kteří už našli černou skříňku. Boeing 777 letěl z Amsterodamu do malajské metropole Kuala Lumpur. K tomu, že stroj byl sestřelen se kloní i americký viceprezident Joe Biden.

Boeing 777 začal zhruba 50 kilometrů před vstupem do ruského vzdušného prostoru neočekávaně klesat. Poté byl nalezen v plamenech ještě na území Ukrajiny. Pád stroje nepřežil nikdo z 283 pasažérů a 15 členů posádky.

Během večerní tiskové konference na amsterodamském letišti Schiphol byly zveřejněny první počty obětí: 154 Nizozemců, 27 australanů, 23 Malajsijců, 11 Indonésanů, šest Britů, čtyři Belgičané, tři Filipínci a jeden Kanaďan. Totožnosti dalších obětí se ověřují.

Stroj se zřítil v 15:25 SELČ. Podle ukrajinského leteckého dozoru se boeing pohyboval bez problémů až do okamžiku, kdy zmizel z radarů. „Posádka nehlásila žádné potíže,“ oznámil na tiskové konferenci zástupce úřadu. Trosky letadla jsou v okruhu 15 kilometrů, na místě už byla nalezena zhruba stovka těl.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil pád letadla za akt teroristů a nařídil vyšetřování tragédie. Separatisté oznámili, že už našli černou skříňku. Podle agentury Ria Novosti jsou ochotni vyhlásit třídenní příměří, aby umožnili vyšetřit okolnosti pádu letadla.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko na své facebookové stránce napsal, že stroj ve výšce deseti kilometrů zasáhla raketa z protiletadlového komplexu BUK. Podle agentury AP podobný systém dnes viděli její zpravodajové poblíž východoukrajinského města Snižne.Sestřelit letadlo, které letí ve výšce deset kilometrů, zvládnou jen vyspělé raketové systémy. V zemích bývalé Varšavské smlouvy jsou asi nejrozšířenější protiletadlové komplety KUB nebo modernější BUK (podle verze má dostřel do výšky přes 20 kilometrů). Oběma raketovými systémy disponují ozbrojené síly Ukrajiny i Ruska. 

Ukrajinské ministerstvo vnitra tvrdí, že raketu odpálili separatisté. Ti to ovšem okamžitě popřeli s tím, že systém schopný sestřelit letadlo z desetikilometrové výšky nemají. Odkud byla případně raketa odpálena, by mohla podle vojenského analytika Martina Kollera lehce zjistit špionážní družice NATO či ruská a ukrajinská armáda.

Putin už volal Obamovi, Malajsie zahájila vlastní vyšetřování

Ruský prezident Vladimir Putin už kvůli nehodě telefonicky hovořil s americkým prezidentem Barackem Obamou. Podrobnosti o jejich hovoru zatím nebyly zveřejněny. Putin už také vyjádřil soustrast malajsijskému premiérovi. Nizozemský premiér se kvůli tragédii předčasně vrátil z Bruselu. „Jsem hluboce šokován dramatickými zprávami o pádu letounu společnosti Malaysia Airlines číslo MH17,“ prohlásil Mark Rutte s tím, že jde možná o nejhorší leteckou katastrofu v dějinách státu. Šéf vlády také nařídil, aby na všech vládních budovách byly vlajky staženy na půl žerdi.

„Jsem šokován zprávami o zřícení letadla malajsijských aerolinií. Zahajujeme okamžité vyšetřování,“ napsal pak na komunitní síti Twitter malajsijský premiér.

Předseda Evropské komise José Barroso označil pád malajského letadla za „skutečně šokující“ událost. Je podle něj potřeba okamžitě zjistit, co přesně se stalo. Podle amerického viceprezidenta Bidena je očividné, že malajsijské letadlo bylo na východě Ukrajiny „smeteno z nebe“, o nehodě tak prý nemůže být řeč.

Na Ukrajině se zřítilo malajsijské letadlo
Zdroj: ČT24

Malajsijské aerolinie potvrdily, že s letem číslo MH17 z Amsterodamu do Kuala Lumpur ztratily kontakt. „Poslední známá pozice byla v ukrajinském vzdušném prostoru,“ uvedly aerolinie.

Dnešní tragédie je v krátké době druhým neštěstím malajsijského letadla. V březnu nad Indickým oceánem zmizel Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě. Jeho trosky se dodnes nenašly.