Kyjev má prý důkaz o převozu systému BUK, Moskva to popírá

Kyjev – Ukrajinské ministerstvo vnitra má údajně obrazový důkaz o převozu tahače s protivzdušným systémem BUK z Ukrajiny do Ruska. K transportu mělo dojít dnes ráno. Podle ministra vnitra na nosiči jedna raketa chybí – jde právě o střelu, která zasáhla malajsijský boeing. Mluvčí ruského ministerstva obrany nicméně reagoval, že systém BUK ani žádná jiná ruská vojenská technika hranici s Ukrajinou nepřekročila. Na místo nehody už dorazila skupina 30 pozorovatelů OBSE.

Tahač, na němž byl pásový transportér s raketovou baterií naložen, podle ukrajinského ministra zachytily kamery ministerstva vnitra dnes před pátou hodinou ranní. Vozidlo směřovalo přes východoukrajinské město Krasnodon na východ směrem k ruským hranicím. Videozáznam podle Avakova analyzují experti ukrajinské armády a tajné policie SBU.

„Ruská vojenská technika, a to ani protiletadlové komplexy BUK, ukrajinskou hranici nepřekročila,“ reagoval mluvčí ruského ministerstva. Vyjádřil se rovněž ke zprávám ukrajinských médií o tom, že na Ukrajině byli zadrženi dva Rusové, kteří prý působili jako naváděči ruské palby. „Je třeba vysvětlit, že podobnou funkci armáda využívá jen při ostřelování pozemních cílů,“ řekl.

Podle spekulací ukrajinských médií, které dnes potvrdily i zprávy amerických tajných služeb, byl stroj letící z nizozemského Amsterodamu do Kuala Lumpuru pravděpodobně sestřelen raketou středního dosahu země-vzduch. Z odpovědnosti za incident se vzájemně obviňují východoukrajinští separatisté podporovaní Moskvou a ukrajinská armáda.

Ukrajinská kontrarozvědka SBU dnes zveřejnila přepis odposlechu údajného rozhovoru povstalců, který má potvrzovat, že vzbouřenci z Ruska skutečně systém BUK dostali. Z rozhovoru, jehož původ nelze nezávisle ověřit, podle SBU vyplývá, že protivzdušný systém byl na Ukrajinu dopraven i s obsluhou.

První signály o tom, že „teroristé“ disponují těmito zbraněmi, získala prý SBU už minulé pondělí. Ve čtvrtek ráno SBU údajně zjistila, že baterie raket BUK i s osádkou dorazila k východoukrajinskému městu Suchodilsk, které leží asi deset kilometrů od ruských hranic. Odtud pak byl systém přepraven přes Doněck do města Pervomajsk. Spolu s raketami BUK bylo prý do Pervomajsku převezeno i několik samohybných děl Gvozdika.

V přepisu telefonického rozhovoru, který údajně vedl důstojník ruské vojenské rozvědky GRU Sergej Petrovskij s jedním z bojovníků samozvané „Doněcké lidové republiky“, se vyskytuje pasáž, v níž oba muži přítomnost systému BUK ve výzbroji separatistů potvrzují. Popisují rovněž, jak byl systém dopraven k obci Pervomajsk.

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin žádají vyšetření pádu boeingu
Zdroj: Druzhinin Alexei/ČTK//ITAR-TASS

Rusko nehodlá převzít od separatistů černé skříňky

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Rusko nehodlá převzít od separatistů černé skříňky ze zříceného letadla. „Navzdory tomu, co Kyjev opakovaně prohlašuje, nehodláme od separatistů převzít černé skříňky letadla. Nemáme v úmyslu porušit stávající mezinárodní normy pro tyto situace. Chceme, aby se mezinárodní experti dostali na místo tragédie co nejdříve,“ uvedl Lavrov pro ruskou televizi.

„Budeme připraveni přispět (k vyšetření události), ale soudíme, že iniciativu musí projevit úřady země, na jejímž území se tragédie odehrála,“ dodal ruský ministr v televizi Rossija 24. Tvrzení Kyjeva, který odpovědnost za sestřel letounu připisuje proruským separatistům a Moskvě, Lavrov odmítl. „V posledních měsících jsem neslyšel z Kyjeva pravdivé prohlášení,“ řekl.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ukrajinskou armádu i separatisty k okamžitému příměří a jednávání: „Co nejdříve musí začít přímé rozhovory mezi oběma stranami konfliktu.“

Rada bezpečnosti OSN na svém mimořádném zasedání vyzvala k „úplnému, důkladnému a nezávislému mezinárodnímu vyšetření“ čtvrtečního zřícení malajsijského letadla. V jednomyslně schváleném prohlášení Rada bezpečnosti dále vybídla k náležitému vyvození odpovědnosti za čtvrteční neštěstí. Krátký text prohlášení navrhla Británie, která chtěla, aby ho Rada bezpečnosti schválila už ve čtvrtek. Rusko ale žádalo více času na jeho prostudování.

Jaceňuk: Viníci musí skončit před soudem v Haagu

„Rusové zašli příliš daleko. Je to mezinárodní zločin, jehož viníci by měli být souzeni v Haagu,“ uvedl ukrajinský premiér. „Je tam (v Haagu) spousta místa, všichni se tam vejdou,“ dodal podle agentury Interfax-Ukrajina. Jaceňuk přitom nespecifikoval, o jaký tribunál by mělo jít. V Haagu působí několik mezinárodních soudů.

Jaceňuk počítá s mezinárodním vyšetřováním tragédie. „(…) obrátili jsme se na vlády dalších zemí, aby se uskutečnilo mezinárodní vyšetřování této strašné tragédie, která je bezpochyby teroristickým činem,“ řekl premiér. „Obracíme se na všechny příslušné vlády, aby pomohly Ukrajině s vyšetřováním tohoto teroristického útoku, zjištěním místa, odkud došlo k odpalu (protiletadlové rakety), a zjištěním podílu jiných zemí na tomto teroristickém útoku. (…) Svět se musí dozvědět jména zločinců, svět musí znát země či přesněji zemi, která podporuje tyto bandity,“ dodal.

Reakce na tragédii malajsijského letadla:

Britský premiér David Cameron:
„Je to naprosto otřesný, šokující a děsivý incident.“

Tony Abbott, australský premiér:
„Není to nehoda, je to zločin.“

Hillary Clintonová, bývalý ministryně zahraničí USA:
„Musíme přinutit Putina, aby si uvědomil, že zašel příliš daleko a že nebudeme jen nečinně přihlížet. Evropané musí být ti, kteří to povedou.“

Angela Merkelová, německá spolková kancléřka:
„Události znovu ukázaly, že musíme pracovat na politickém řešení a to je především zodpovědnost Ruska za to, co se na Ukrajině děje.“

Bohuslav Sobotka, český premiér:
„Pokud se prokáže, že šlo o sestřelení letounu, pak je to nepochybně teroristický čin a pachatelé tohoto teroristického činu by měli být vypátráni, dopadeni a odsouzeni.“

Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí:
„Je to důvod, aby byla další výzva k tomu, aby se přerušily boje, aby se skončilo s násilím a abychom hledali viníka a příčiny této strašné tragédie.“

Martin Stropnický, ministr obrany:
„Já si dovolím být skeptický a budu tvrdit, že se to obtížně někdy stoprocentně vysvětlí.“

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09:
„Ti, kteří to spáchali, jsou opravdu vrahové. Střílet na civilní letadlo je opravdu největší zločin.“

Miloslav Ransdorf, europoslanec:
„Jsem hluboce přesvědčen, že budeme poměrně brzy znát pravdu. Je ale otázka, zda budou někteří politici ochotni tu pravdu akceptovat.“ 

Na místě už jsou pozorovatelé OBSE

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) odpoledne dorazili na místo pádu letadla. Takzvaná kontaktní skupina předtím prostřednictvím videokonference jednala s povstalci. Ti prý vyšetřovatelům v práci nebudou nijak překážet.

Pozorovatelé OBSE na místě neštěstí letu MH17
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

Podle nepotvrzených informací skupinu OBSE doprovázejí čtyři ukrajinští experti a doněčtí kriminalisté. Mezinárodní tým má na místě zajistit, aby trosky letounu byly k dispozici mezinárodním vyšetřovatelům a expertům, kteří na místo dorazí později. Zájem je zejména o takzvané černé skříňky, které obsahují datový a zvukový záznam palubní komunikace. 

Už krátce po neštěstí ruská média uvedla, že terčem rakety mohlo být letadlo s prezidentem Vladimirem Putinem, který se vracel z Brazílie. Podle některých zdrojů oblastí prolétl 40 minut po nehodě malajsijského letadla. Kreml ale trasu speciálu oficiálně nepotvrdil.

PŘEPISY ODPOSLECHŮ ZVEŘEJNĚNÝCH UKRAJINSKOU TAJNOU SLUŽBOU:

Údajný telefonát mezi agentem ruské vojenské rozvědky GRU s krycím jménem Oreon a náčelníkem štábu doněckých povstalců Olegem Bugrovem z pondělí 14. července zachycený ukrajinskou tajnou službou SBU:

Oreon: „Máme už Buk, budeme sestřelovat…“
Bugrov: „Ano, vím o tom.“

Údajný telefonát mezi agentem ruské vojenské rozvědky s krycím jménem Chmuryj (vlastním jménem Sergej Petrovskij) se zástupcem povstalců s krycím jménem Burjat ze čtvrtka 17. července, zachycený SBU:

Burjat: "A kam máme tu krasavici naložit, Nikolajeviči?
Chmuryj: „Kterou? Tamtu?“
Burjat: „Ano, ano, tu, co jsem přivezl. Jsem už v Doněcku.“
Chmuryj: „Je to ta, na kterou myslím?“
Burjat: „Ano, ano. Buk, Buk.“
Chmuryj: „Je na tahači?“
Burjat. „Ano, je tam. Musíme ji někde vyložit, abychom ji schovali.“
Chmuryj: „Je i s posádkou?“
Burjat: „Ano, s posádkou.“
Chmuryj: „Nikde ji neschovávejte, sama tam hned odjede. Pochopils?“

Údajný telefonát mezi agentem ruské vojenské rozvědky s krycím jménem Chmuryj (vlastním jménem Sergej Petrovskij) s nejmenovaným zástupcem povstalců ze 17. července, zachycený SBU:

Chmuryj: „Vezmeš tam s sebou jen ty, kdo se vrátili, tolik lidí, kolik potřebuješ jako doprovod. Ostatní zůstanou tady. Až tam dorazíš, vedle je Pervomajskoje, podívej se na mapu.“
Neznámý povstalec: „Rozkaz.“
Chmuryj: „Tam někde v té oblasti se rozmístíš, dopravíš tam své lidi. Tvým úkolem je být v rezervě plus ochrana té věci, kterou tam přivezeš. Grjuza tam taky dorazí. Kdyby něco, jsem ve spojení.“
Neznámý povstalec: „Dobře, rozkaz.“

Údajný telefonát mezi agentem ruské vojenské rozvědky GRU s krycím jménem Chmuryj (vlastním jménem Sergej Petrovskij) s dalším agentem GRU s krycím jménem Bocman ze 17. července, zachycený SBU:

Bocman: „Nazdar, brachu, jak to jde?“
Chmuryj: „Nic moc, jsme teď v Marinovce, takže nic moc. Držíme se.“
Bocman: „A co se děje?“
Chmuryj: „No co asi? Buší do nás pořád (raketami země-země) Grad, jen teď je chvíle klidu. Letadlo jsme teď trefili, sušku (stíhačku Suchoj). Máme už Buk-M, dostali jsme ho. Snaží se dostat ze Zelenopole a mohou jít jen přes nás. Včera jsme jim sestřelili dvě sušky, dnes už druhou. Dnes ráno bohudík dorazil Buk-M, je nám líp. Jinak to za moc nestojí.“
Bocman: „Co na to říct? Cokoli je zapotřebí, zavolej, hned přijedu.“
Chmuryj: „Díky, brácho. Za dvě hodiny vyrazím, zdá se, že je klid. Za dvě hodiny pojedu do Doněcka, protože tam pro mě dopravili tři (samohybná děla) Gvozdiky. Dopravím je sem, protože to tu máme těžké.“
Bocman: „Poslyš, a co kdybychom na ně nasypali Grad?“
Chmuryj: „Grad my máme, ale chybí naváděč. To za prvé. A za druhé teď čekáme, že to Rusko musí ze své strany sypat na jejich pozice.“

Údajný telefonát mezi agentem ruské vojenské rozvědky GRU s krycím jménem Bes (vlastním jménem Igor Bezler) s mužem jménem Geranin ze 17. července, zachycený SBU:

Bes: „Právě jsme sestřelili letadlo. Skupina Miněra. Spadl za Jenakijevem“.
Geranin: „Piloti, kde jsou piloti?“
Bes: „Vyjeli jsme je hledat a vyfotografovat sestřelený letoun. Kouří se z něj…“
Geranin: „Před kolika minutami?“
Bes: „Asi před třiceti minutami.“

Údajný telefonát mezi muži s krycími jmény Major a Grek ze 17. července, zachycený SBU:

Major: „Letadlo sestřelili černuchinští. Z černuchinského palebného postu. Kozáci, co operují u Černuchina.“

Major: „Letadlo se rozpadlo ve vzduchu, v oblasti dolu Petropavlovskij. První “dvoustý„ (kódové označení lidské oběti), našli jsme prvního dvoustého. Je to civil.“

Major: „Stručně řečeno, nabeton civilní letadlo.“
Grek: „Hodně lidí?“
Major: „No k..va. Kusy padaly lidem na dvůr.“
Grek: „Jaké letadlo?“
Major: „To jsem ještě nezjistil. Ještě jsem nedorazil k hlavnímu kusu. Jen se dívám tam, kam padala první těla. Jsou tam zbytky vnitřních konstrukcí, sedadla, těla.“
Grek: „Chápu. Nějaké zbraně?“
Major: „Vůbec nic. Civilní věci, zdravotnické potřeby, ručníky, toaletní papír.“
Grek: „Nějaké dokumenty?“
Major: „Ano, indonéského studenta. Z Thompsonovy univerzity.“