Cameron: Vina za zřícení letadla může padnout i na Rusko

Londýn – Pokud se ukáže, že za zřícením malajsijského letadla stáli proruští separatisté na východě Ukrajiny, ponese vinu za tragickou havárii s 298 oběťmi i Moskva. V dnešním vydání listu Sunday Times to napsal britský premiér David Cameron. Podle něj se Rusko snaží Ukrajinu destabilizovat, a Evropská unie by proto měla vůči Moskvě zaujmout tvrdší postoj. „Pokud je to tak, že letadlo sestřelili separatisté, pak si musíme ujasnit, co to znamená: je to přímý důsledek toho, že Rusko destabilizuje suverénní stát, porušuje jeho územní celistvost, podporuje milice, cvičí je a poskytuje jim výzbroj,“ napsal britský ministerský předseda.

Podle Camerona by si to měly státy EU více uvědomovat a být ve vztahu k Moskvě i tvrdší. „Příliš dlouho tu byla na straně mnoha evropských zemí neochota čelit důsledkům toho, co se děje na východě Ukrajiny. Je čas, aby se začalo počítat s naší silou, vlivem a zdroji. Naše ekonomiky jsou silné a budou sílit dál,“ uvedl Cameron.

Ještě tvrdší slova volil nový britský ministr obrany Michael Fallon, který ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzkázal, aby „se klidil z východní Ukrajiny“, a obvinil Rusko ze „sponzorování terorismu“. „ Putin si musí být jist, že Západ bude jednat,“ varoval Fallon.

Vyšetřovatelé musí získat plný přístup k troskám, shoduje se svět (zdroj: ČT24)

Odpověď, kdo je viníkem tragédie, chce znát hlavně Nizozemsko. Na palubě MH17 zemřelo skoro dvě stě jeho občanů. Nizozemský premiér neskrýval rozhořčení nad současnou situací. Zároveň vyzývá Rusko, aby přispělo k umožnění vyšetřování. „Měl jsem velmi intenzivní telefonický rozhovor s ruským prezidentem. Říkal jsem mu, že má jedinečnou příležitost ukázat světu, že svou pomoc myslí vážně. Teď musí převzít zodpovědnost za povstalce a ukázat světu i Nizozemcům to, co se od něj očekává. A samozřejmě tak využít svého vlivu,“ řekl Rutte.

Vyšetřovatelé se musí dostat k troskám, zdůraznil Kerry

Vyšetřovatelé musí získat plný přístup k troskám malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Americký ministr zahraničí John Kerry to v telefonickém rozhovoru zdůraznil svému ruského protějšku Sergeji Lavrovovi. Inspektorům OBSE separatisté sice znovu umožnili projít místem a okolím nehody – ale pouze po omezenou dobu. Kerry komentoval i nařčení Kyjeva, že povstalci ničí důkazy. „Jsem velice znepokojen z informací, že pozůstatky obětí a trosky ze čtvrteční nehody byly odstraněny nebo manipulovány,“ řekl Kerry. To separatisté popírají. Naopak tvrdí, že prosili lidi z okolí a horníky, aby s troskami nehýbali kvůli vyšetřování a viditelně je značili.

Rada bezpečnosti OSN zřejmě už začátkem týdne projedná návrh rezoluce připravený Austrálií, která odsuzuje „sestřelení“ malajsijského letadla nad Ukrajinou a požaduje od všech států plnou spolupráci na vyšetřování katastrofy. Členové Rady bezpečnosti dostali návrh rezoluce v sobotu pozdě večer a hlasovat by se o něm mohlo už v pondělí. Autoři rezoluce žádají, aby „ti, kdo jsou zodpovědní za nehodu, byli pohnáni k odpovědnosti“ a aby všechny dotčené státy plně spolupracovaly na vyšetřování. Naléhají také, aby „ozbrojené skupiny“, které drží oblast v místě nehody, umožnily neomezený přístup k troskám letadla. V rezoluci se také nemluví pouze neurčitě o „zřícení“ letadla, ale přímo o jeho „sestřelení“.

Povstalci nabízejí bezpečnost pozorovatelům výměnou za příměří

Proruští separatisté na východě Ukrajiny zajistí bezpečnost mezinárodních pozorovatelů v místech pádu malajsijského boeingu za podmínky, že Kyjev bude souhlasit s příměřím. S odvoláním na jednoho z vůdců povstalců to dnes uvedla agentura AFP. „Zajistíme bezpečnost mezinárodních expertů na místě pádu letadla, pokud Kyjev uzavře příměří,“ sdělil vicepremiér samozvané Doněcké lidové republiky Andrej Purgin, který vyzval Kyjev k okamžitému uzavření příměří, které by trvalo alespoň po dobu vyšetřování na místě, kam se ve čtvrtek zřítil boeing malajsijských aerolinií s 298 lidmi na palubě.