V Doněcku a Luhansku propukly tvrdé boje, mrtvých jsou desítky

Doněck - Frontální útok ukrajinské armády na Doněck a Luhansk způsobil podle povstalců smrt desítek lidí a velké hmotné škody. Armáda zahájila útok s cílem proniknout přímo do této bašty separatistů. Na místě jsou tanky a obrněné transportéry. Armáda nasadila letectvo a bombarduje i Luhansk. Je to první větší střet od čtvrteční tragédie malajsijského boeingu.

Na města padají rakety z baterií Grad, miny a granáty. V Luhansku letecký útok těžce poškodil sídlo místního gubernátora. Ukrajinské letectvo při útoku podle Purgina použilo ničivé kazetové bomby. Na místě jsou mrtví a ranění. Vzbouřencům se prý podařilo sestřelit jeden ukrajinský bojový letoun a vyřadit tři tanky.

Operace má zatím podle ukrajinských médií čtyři mrtvé civilisty a neupřesněný počet raněných. V oblastech bojů je citelný nedostatek lékařů a sanitních vozů, napsal zpravodajský server Cenzor. Granáty vybuchují nedaleko škol a nákupních center.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil čtyřicetikilometrovou klidovou zónu kolem místa dopadu trosek. Ukrajinské zdroje potvrdily, že místa dnešních bojových operací leží mimo tento region. Z Torezu do Doněcka je 60 kilometrů, z Luhanska ještě o deset kilometrů více (další informace o zříceném letadlu čtěte zde).

Jeden z vůdců samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze uvedl, že do města se snaží proniknout přinejmenším čtyři tanky a obrněné transportéry vládních sil. Zpravodaj agentury Reuters na druhé straně viděl dva tanky povstalců, které mířily k železniční stanici. Řada minibusů zároveň k místu přivážela desítky ozbrojenců, zatímco civilisté odtud prchali.

Mluvčí ukrajinské „protiteroristické operace“, jak vládní strana označuje vojenské tažení proti povstalcům, Vladislav Selezňov se podle agentury omezil na sdělení, že operace je „v aktivní fázi“, ale odmítl komentovat zprávy, že jednotky vstoupily do povstalecké bašty Doněcku. „Aktivní fáze protiteroristické operace pokračuje. Nebudeme oznamovat žádné pohyby jednotek,“ prohlásil Selezňov.

Zpravodajka ČT: Separatisté se obávají, že se kolem nich stahuje kruh (zdroj: ČT24)

Ve městě byla přerušena hromadná doprava

Doněcká radnice v prohlášení na internetu upozornila, že v okolí nádraží je nebezpečno, a jmenovala místa, kde se bojuje. Zároveň varovala obyvatele před vycházením z domů. „Žádáme obyvatele, aby nevycházeli z domů a neopouštěli byty,“ vyzvala naléhavě. Sdělila také, že granáty poškodily jednu devítipatrovou budovu a že v místě byla přerušena hromadná doprava.

Doněck a Luhansk jsou metropolemi povstaleckých regionů - Doněcké a Luhanské republiky. Ukrajinské síly stahují obklíčení kolem obou měst a o víkendu se už tvrdé boje odehrávaly na okraji Luhansku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dal najevo, že chce během „protiteroristické operace“ obnovit kontrolu státu nad Doněckem.

Vydáno pod