Poláci kritizují přístup Ruska k vyšetřování tragédie u Smolensku

Varšava - I přes deklarované oteplení prožívají rusko-polské vztahy další zkoušku. Může za to vrak polského vládního letadla, které se zřítilo letos v dubnu u ruského Smolensku. Zemřel v něm tehdejší prezident Lech Kaczyński a velká část polské elity. Varšava teď Moskvu kritizuje, že vrak letadla není zabezpečen a lidé si z místa mohou odnášet části lidských těl. Rusko-polská komunikace aktuálně vázne i v dalších tématech.

Polské vládní letadlo se zřítilo u Smolensku letos v dubnu. Poláci už několikrát Rusko vyzvali, aby byly trosky, v nichž zahynulo 96 osob včetně prezidenta Kaczyńského, lépe zajištěny. Nic se ale nestalo, je k nim prakticky volný přístup. Lidé si mohou odnést cokoliv. „Našli jsme hodně drobných částí letadla, ale byli jsme šokováni, že i části lidských těl, například čelist anebo kus kosti,“ uvedl polský kněz Marek Kiedrowicz.

Poláci liknavý přístup Rusů k vraku letadla doposud víceméně tolerovali, teď ale trvají na tom, aby byl okamžitě převezen do Polska. Šance na jeho brzké vydání je ale mizivá. Ani po tolika týdnech se neví, co bylo příčinou tragédie. Poláci stále nemají k dispozici černé skříňky ani záznam komunikace mezi posádkou a řídicí věží.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Krzysztof Kwiatkowski, polský ministr spravedlnosti:

„Zbytky letadla by nám měly být vráceny.“


Podle mezinárodních dohod vyšetřování vede ruská strana. Poláci by ale uvítali vznik mezinárodního týmu expertů. „Měli bychom jistotu, že vyšetřovatelé budou nezávislí prvotřídní světoví odborníci,“ konstatoval Krzysztof Karsznicki z Generální prokuratury. Podezíravost jedněch vůči druhým a argumentace, že vyšetřování míří do slepé uličky, stále trvá.

Polsko-ruské vztahy neovlivňuje jen letecké neštěstí. Týdny trvá spor o ruský plyn a sílí obavy, že už na konci října polským podnikům závislým na ruském plynu hrozí drastické omezení dodávek. „Firmy mohou krácením dodávek přijít až o miliardy zlotých,“ řekl Tomasz Chmal z Institutu Sobieského. Dalším polsko-ruským problémem je exilový čečenský vůdce Ahmed Zakajev. Poláci ho sice s ohledem na mezinárodní zatykač zadrželi, ale propustili na svobodu, ačkoliv Rusko požaduje jeho vydání.

Zadržení Achmeda Zakajeva v Polsku
Zdroj: ČT24