Ukrajinská vláda podala demisi, zemi čekají volby

Kyjev – Ukrajinská vláda premiéra Arsenije Jaceňuka podala demisi. Stalo se tak po rozpadu většinové vládní koalice, což otvírá cestu k předčasným volbám. Ráno oznámily odchod z koalice strany UDAR a Svoboda, na ukončení podpory vládě se dohodla i skupina nezařazených poslanců. Jaceňuka v roli úřadujícícho premiéra nahradí vicepremiér Volodymyr Hrojsman.

  • „Není-li nová koalice a ta stávající se rozpadla, pak jsou vláda a premiér povinni odstoupit. Ohlašuji demisi v souvislosti s rozpadem koalice a zablokováním vládních návrhů,“ oznámil dosavadní premiér Jaceňuk. 

Současně se zapřisáhl, že se „za žádných okolností“ nepokusí vytvořit novou vládní koalici své strany Vlast s promoskevskými komunisty a Stranou regionů svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Varoval však, že rozpad koalice bude mít následky v podobě neprůchodnosti návrhů potřebných zákonů parlamentem. To může Kyjev připravit o možnost nakupovat zbraně či palivo pro armádu, anebo naplnit podzemní zásobníky zemním plynem. 

Vládní koalici, která vznikla při únorovém svržení Janukovyče, dnes opustily strany UDAR a Svoboda, jakož i skupina nezařazených poslanců, aby umožnili prezidentu Petru Porošenkovi vypsat předčasné parlamentní volby.

Pokud do 30 dnů nevznikne nová koalice s podporou nejméně 226 ze 450 poslanců, prezident má podle ústavy právo rozpustit parlament a vypsat volby. Porošenko se již dříve vyslovil, že by se nové volby měly konat koncem října.

Šéf sněmovny Oleksandr Turčynov po Jaceňukově prohlášení o demisi vyzval strany UDAR a Svoboda, aby navrhli své kandidáty na „technického premiéra“, který by řídil vládu do parlamentních voleb. Podle agentury Interfax ujistil, že za tímto účelem je připraven kdykoliv svolat mimořádné zasedání sněmovny.

Součástí koalice, která se dostala k moci po únorovém převratu a pádu prezidenta Viktora Janukovyče, bylo kromě stran UDAR, Vlast a Svoboda ještě několik menších poslaneckých skupin a poměrně velký počet nezařazených poslanců. Část z nich po změně režimu přeběhla z dříve vládní Strany regionů. Koalice čítala celkem 250 poslanců.