Gauhátí bojuje proti znásilnění zavedením autobusů jen pro ženy

Dillí - Deset autobusů určených výhradně pro ženské cestující jezdí nyní v indickém městě Gauhátí ve svazovém státě Ásám. Revizorky i další personál tvoří ženy; zatím jedinou výjimkou jsou řidiči, s vyškolením řidiček autobusů se však již začalo. Toto opatření má omezit sexuální obtěžování žen a dívek, které je v této zemi poměrně časté.

Také v indické metropoli Dillí existují podobné autobusy a také oddělené vagóny v metru určené výhradně pro ženy. Mnohé Indky se cítí kvůli četným sexuálním útokům, které si v minulých dvou letech vysloužily také celosvětovou mediální pozornost, ohroženy. Dávají tedy přednost takovýmto speciálním dopravním prostředkům nebo se předem ujišťují, že v dopravním prostředku je přítomen ženský personál.

V Indii, kde žije 1,2 miliardy lidí, je žena znásilněna každých 22 minut. Aktivisté prohlašují, že toto číslo je podhodnocené, protože mnoho obětí případ vůbec neohlásí. Země loni zpřísnila zákony týkající se znásilnění. Stalo se tak po celostátních protestech proti častému násilí na ženách, které vyvolalo šokující znásilnění studentky šestičlenným gangem v jedoucím autobusu v Dillí v prosinci 2012. Žena tehdy na následky zranění zemřela. Soud loni vynesl nad čtyřmi pachateli tresty smrti; pátý spáchal v cele sebevraždu a šestý byl potrestán třemi lety, protože byl v době útoku nezletilý.