V Gurlittově bytě se našly sochy Degase a Rodina

Mnichov – V bytě zesnulého německého sběratele moderního umění Cornelia Gurlitta byla objevena další umělecká díla. Jedná se mimo jiné o sochu, jejímž autorem je s největší pravděpodobností Edgar Degas, a další, kterou zřejmě vytvořil Auguste Rodin. Uvedli to členové týmu, kteří vyšetřují původ uměleckých objektů z bytu Gurlitta, jehož otec obchodoval s uměním zkonfiskovaným nacisty.

Zprávy o senzační Gurlittově sbírce byly zveřejněny loni v listopadu, kdy úřady sdělily, že v roce 2011 odhalily ve sběratelové mnichovském bytě 1 280 děl umělců jako Pablo Picasso, Henri Matisse či Marc Chagall v odhadované hodnotě miliardy eur. V Gurlittově nemovitosti v Salcburku se letos našlo dalších 238 uměleckých děl - mimo jiné obrazy a sochy Clauda Moneta, Pabla Picassa, Augusta Rodina či Edouarda Maneta.

Představitelé, kteří mnichovskou nemovitost zajišťují, v ní nyní objevili blíže neupřesněný „malý počet“ dalších prací. Je mezi nimi jeden obraz a jinak jde převážně o sochy. „Jedna z nich je podle všeho od Degase a druhá, mramorová, by mohla být Rodinova práce,“ dodali. Experti se nyní snaží identifikovat objevená díla, aby zjistili, zda byla ukradena nacisty.

Policie u domu Cornelia Gurlitta
Zdroj: ČTK/AP/Sven Hoppe

Německé úřady sbírku v roce 2012 zabavily kvůli podezření, že se Gurlitt dopustil daňového úniku, později mu ale díla vrátily. V květnu Gurlitt ve věku 81 let zemřel a sbírku odkázal soukromé nadaci Muzea výtvarného umění v Bernu. Muzeum má šest měsíců na rozhodnutí, zda díla přijme.